Algemene tips

Tip 1: Kijk breed

Het lijkt misschien alsof jouw bedrijf van nature meer met de groene doelen heeft dan met sociale doelen of andersom. Maar een bouwbedrijf, dat zich binnen zijn kernactiviteiten wellicht meer richt op klimaatdoelstellingen, heeft ook te maken met medewerkers. Die medewerkers moeten fysiek en mentaal gezond blijven om hun werk te kunnen doen (doel 3). En hoe zit het met gendergelijkheid binnen jouw organisatie? Een divers en inclusief bedrijf zal beter presteren, omdat er vanuit verschillende perspectieven naar hetzelfde probleem wordt gekeken (doel 5).

Tip 2: Formuleer haalbare doelstellingen

Formuleer doelstellingen die in lijn liggen met de SDG’s. Het kan handig zijn om een aantal overkoepelende doelen te formuleren, waar meerdere SDG’s onder samenkomen, en deze weer uit te splitsen in meerdere concrete doelen over een bepaalde tijdsperiode. 

Tip 3: Bepaal samen van tevoren hoe je de voortgang wilt volgen en help je organisatie voorbereid te zijn op regelgeving

Met de komst van nieuwe wetgeving als de CSRD wordt het voor steeds meer bedrijven verplicht te rapporteren over de gevolgen van hun activiteiten op mens en milieu. De SDG’s bieden een universeel raamwerk voor organisaties om hun duurzaamheidsinspanningen af te stemmen op bredere wereldwijde doelstellingen. 

Het integreren van SDG-toelichtingen in de CSRD-rapportage geeft een completer beeld van de duurzaamheidsinitiatieven. Het laat belanghebbenden bij een organisatie zien hoe de strategie en organisatiedoelen overeenkomen met deze specifieke wereldwijde doelen, waardoor een rapportage transparanter en betekenisvoller wordt.

Het is voor je organisatie belangrijk om de voortgang op de doelen te meten en er jaarlijks over te rapporteren. (hier vind je alle informatie voor impactmeeting)