ARMOEDE EN BESTAANSZEKERHEID

Het eerste doel is om armoede in al haar vormen aan te pakken. Dat gaat over geldgebrek, maar ook over de gevolgen daarvan voor je veiligheid, zelfvertrouwen en positie in de samenleving.

Op welke manier heeft jouw organisatie invloed op armoede (en wat zijn risico’s?!)

Als er sprake is van armoede bij de eigen medewerkers (ook in buitenlandse vestigingen) zullen medewerkers ontevreden zijn en snel vertrekken. Degenen die niet vertrekken zullen zich mogelijk schamen, zich ziek melden en het imago van de organisatie of het product wordt daarmee bedreigd.

Iets ingewikkelder is het als de armoede in de toeleveringsketen bestaat. De invloed van je organisatie is dan indirect. De afgelopen decennia hebben veel bedrijven ervaring opgedaan met Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen om kinderarbeid, hongerlonen en slechte arbeidsomstandigheden tegen te gaan. Je wilt er zeker van zijn dat jouw organisatie bijdraagt aan het respecteren van mensenrechten. In veel landen kan goed bestuur een uitdaging zijn, waardoor het extra belangrijk is om ervoor te zorgen dat grondstoffen op een eerlijke en rechtmatige manier worden verkregen, met een eerlijke vergoeding voor de lokale bevolking.

Tenslotte kunnen de diensten of producten van jouw organisatie ook invloed hebben op armoede: van buitensporige marges op essentiële producten als voedsel en medicijnen tot verslavende producten die tot overconsumptie en afhankelijkheid leiden.

Hoe kunnen we veilige en fatsoenlijke banen creëren?

Ambitie: Een van de effectiefste manieren om armoede te verminderen, is het creëren van veilige en fatsoenlijke banen.

Verantwoordelijkheid: Een goede werkgever zorgt goed voor de medewerkers van de organisatie. Dit betekent dat mensen een duurzame en betrouwbare bron van inkomen moeten krijgen, goede arbeidsomstandigheden hebben en toegang tot basisvoorzieningen.

Actie: Identificeren en rapporteer bij management wat er nodig is om veilige en fatsoenlijke banen te blijven creëren. Maak ze duidelijk dat goed werkgeverschap loont: tevreden en gezonde werknemers die het juiste loon ontvangen zijn bevlogen, gemotiveerd en goed inzetbaar.

Hoe ondersteunen we kwetsbare groepen en bieden hen kansen?


Ambitie:
 Organisaties kunnen armoede verminderen door het ondersteunen van training/opleiding/begeleiding voor kwetsbare groepen op de werkvloer.

Verantwoordelijkheid: Alle organisaties zouden gelijke kansen moeten bieden en discriminatie van kwetsbare groepen tegengaan.

Actie: Beleid aannemen dat diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie op bevordert (bijvoorbeeld binnen de sollicitatieprocedure).

Hoe optimaliseren we de arbeidsomstandigheden?

Ambitie: Bescherm arbeidsrechten en bevorder een veilige werkomgeving voor alle werknemers, inclusief migrantenarbeiders en degenen met een onzekere arbeidspositie.

Verantwoordelijkheid: De ondersteuning van arbeidsrechten moet verankerd zijn in alle organisatorische functies en gedragen worden door het hoogste managementniveau.

Actie: Neem beleid aan, met name op het gebied van belastingen, lonen en sociale bescherming, om geleidelijk een grotere gelijkheid te bereiken.

Hoe zorgen we voor een duurzame productieketen?

Ambitie: Een duurzame productieketen kan armoede tegengaan door economische kansen te creëren, arbeidsrechten te beschermen en lokale gemeenschappen te versterken.

Verantwoordelijkheid: Door te investeren in duurzame productieprocessen en innovatieve technologieën, kunnen bedrijven langdurige werkgelegenheid creëren en economische groei in ontwikkelingslanden stimuleren.

Actie: Onderzoek hoe duurzaam jullie productieketen is. Kijk hierbij naar grondstof- en energiegebruik, maar ook wat de invloed van de productie op andere landen en in de lange termijn is. Ga in gesprek met management waar verbetering op de keten nodig en mogelijk zijn.