Toekomstige wereldleiders geven het voorbeeld

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een stappenplan voor een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld in 2030. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk op de website van 17 doelen die je deelt de filmpjes van zeventien jonge, toekomstige ‘wereldleiders’.

Aan de slag met de 17 doelen?

Geef dan deze 17 doelen les (groep 7/8) en vraag de kinderen waar zij de rest van het jaar mee aan de slag willen! Bekijk de Youtube video van trainer John Steijns en laat de powerpoint in de klas zien en bekijk de uitgeschreven les van 2021 hier. De les duurt 1 uur. Bekijk de SDG Jaarkalender om het hele jaar aandacht te geven aan de doelen.

‘Teken’ voor een duurzaam regeerakkoord

Kinderen mogen bij de verkiezingen niet stemmen, terwijl de beslissingen die in de politiek genomen worden wel grote invloed hebben op hun toekomst. Door de actie van Meester Thijs konden 26 kinderen toch hun stem laten horen. Nu roepen ze andere juffen, meesters en kinderen op om ook mee te doen.

Leren met oog op duurzame ontwikkelings

Deel je de wens dat duurzaamheid in het DNA van het onderwijs komt? Word dan lid van de Coöperatie Leren voor Morgen. Die bestaat uit een groep van organisaties die zich inzetten voor leren met oog op duurzame ontwikkeling: binnen én buiten het onderwijs en van peuter tot professional.   

Werelddoelen in de klas én online

De lesmethode Goals2030 van BissBiss-Educatie laat leerlingen op een creatieve en uitdagende manier kennis maken met de 17 werelddoelen. Het onderwijsmateriaal bestaat uit 70 (opdracht)kaarten en een website met filmpjes. Leerlingen krijgen kennis van de 17 werelddoelen en worden zich meer bewust van de wereld om hen heen.

Begin vandaag voor morgen

Schooldag van de duurzaamheid laat kinderen in de basisschoolleeftijd spelenderwijs ervaren wat de Global Goals zijn en hoe ze hiermee zelf aan de slag kunnen. Om te zorgen dat iedereen kan begrijpen waar de Global Goals over gaan, zijn deze vereenvoudigd maar wel wetenschappelijk onderbouwd, in de Junior Global Goals

Een klimaattop door en voor de toekomstige generatie

Er wordt in Nederland veel over het klimaat gesproken door besluitvormers, maar helaas te weinig met de kinderen. Tijdens de Kinderklimaattop draaien we de rollen om. Kinderen krijgen de kans om na te denken over hun toekomst in relatie tot een beter klimaat.

Groen naar school

Gedurende een week komen tienduizenden kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school. Tijdens de actieweek besteden leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal.

Jongeren dragen bij aan een economisch eerlijke wereld

Day for Change wil bijdragen aan het vormen van een nieuwe generatie bewuste wereldburgers die door hun economisch handelen bijdragen aan een eerlijkere wereld. Jongeren zijn immers de ondernemers van morgen. Met het educatieprogramma, de Day for Change Actie, levert Day for Change ook een bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). 

Tijdschrift voor (wereld)burgerschap

In het tijdschrift Samsam lezen leerlingen artikelen, interviews en reportages over kinderen uit Nederland en de rest van de wereld. Samsam maakt maatschappelijke thema’s begrijpelijk, door ze uit te leggen vanuit het perspectief van kinderen.  


Burgerschapslespakket ‘Global Impact met de SDG’s’

Global Impact is de eerste methode burgerschap voor het mbo die zich richt op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Binnen het platform is het mogelijk om studieplannen in te richten op klas- en individueel niveau.