Aan de slag met de gratis 17 werelddoelenles?

Wil je leerlingen of studenten laten kennismaken met de 17 werelddoelen en luisteren naar wat zij belangrijk vinden? Geef je dan – als leerkracht of (gast)docent – om een gratis les te verzorgen via www.17werelddoelenles.nl.
Meteen de lessen bekijken? 

17 werelddoelen les PO
SDG-les VO/MBO

 
 

Toekomstige wereldleiders geven het voorbeeld

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een stappenplan voor een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld in 2030. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk op de website van 17 doelen die je deelt de filmpjes van zeventien jonge, toekomstige ‘wereldleiders’.

‘Teken’ voor een duurzaam regeerakkoord

Kinderen mogen bij de verkiezingen niet stemmen, terwijl de beslissingen die in de politiek genomen worden wel grote invloed hebben op hun toekomst. Door de actie van Meester Thijs konden 26 kinderen toch hun stem laten horen. Nu roepen ze andere juffen, meesters en kinderen op om ook mee te doen.

Leren met oog op duurzame ontwikkelings

Deel je de wens dat duurzaamheid in het DNA van het onderwijs komt? Word dan lid van de Coöperatie Leren voor Morgen. Die bestaat uit een groep van organisaties die zich inzetten voor leren met oog op duurzame ontwikkeling: binnen én buiten het onderwijs en van peuter tot professional.

Werelddoelen in de klas én online

De lesmethode Goals2030 van BissBiss-Educatie laat leerlingen op een creatieve en uitdagende manier kennis maken met de 17 werelddoelen. Het onderwijsmateriaal bestaat uit 70 (opdracht)kaarten en een website met filmpjes. Leerlingen krijgen kennis van de 17 werelddoelen en worden zich meer bewust van de wereld om hen heen.

Begin vandaag voor morgen

Schooldag van de duurzaamheid laat kinderen in de basisschoolleeftijd spelenderwijs ervaren wat de Global Goals zijn en hoe ze hiermee zelf aan de slag kunnen. Om te zorgen dat iedereen kan begrijpen waar de Global Goals over gaan, zijn deze vereenvoudigd maar wel wetenschappelijk onderbouwd, in de Junior Global Goals.

Een klimaattop door en voor de toekomstige generatie

Er wordt in Nederland veel over het klimaat gesproken door besluitvormers, maar helaas te weinig met de kinderen. Tijdens de Kinderklimaattop draaien we de rollen om. Kinderen krijgen de kans om na te denken over hun toekomst in relatie tot een beter klimaat.

Groen naar school

Gedurende een week komen tienduizenden kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school. Tijdens de actieweek besteden leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal.

Tijdschrift voor (wereld)burgerschap

In het tijdschrift Samsam lezen leerlingen artikelen, interviews en reportages over kinderen uit Nederland en de rest van de wereld. Samsam maakt maatschappelijke thema’s begrijpelijk, door ze uit te leggen vanuit het perspectief van kinderen.

Global Exploration 

Global Exploration biedt middelbare scholen, Mbo’s en hbo’s verschillende activiteiten om wereldburgerschap op school te stimuleren. De Sustainable Development Goals (SDG’s; 17 werelddoelen die de Verenigde Naties heeft opgesteld) vormen de rode draad tijdens alle activiteiten gedurende de Global Challenge dag(en). De school kiest zelf de onderdelen waarmee de leerlingen aan de slag gaan. Dit kan op allerlei momenten; tijdens een projectweek, een activiteitenweek of misschien bij het vak Engels, Aardrijkskunde of (wereld)burgerschap.

Jongeren dragen bij aan een economisch eerlijke wereld

Day for Change wil bijdragen aan het vormen van een nieuwe generatie bewuste wereldburgers die door hun economisch handelen bijdragen aan een eerlijkere wereld. Jongeren zijn immers de ondernemers van morgen. Met het educatieprogramma, de Day for Change Actie, levert Day for Change ook een bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Fawaka ondernemersschool

Fawaka biedt expertise op het gebied van duurzaamheid, ondernemen en wereldburgerschap in het primair onderwijs. Ondernemen is een geweldige manier om te leren doorzetten, beslissen, aanpakken en aanpassen. Een mooie manier om een duurzame en inclusieve samenleving te maken, omdat het niet alleen over praten maar ook over doen gaat. De programma’s worden verzorgd door ervaren docenten en experts. 

Burgerschapslespakket ‘Global Impact met de SDG’s’

Global Impact is de eerste methode burgerschap voor het mbo die zich richt op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Binnen het platform is het mogelijk om studieplannen in te richten op klas- en individueel niveau.