Over SDG Nederland

SDG Nederland is een groeiende beweging van ruim 600 bedrijven, maatschappelijke organisaties, jongerengroepen, gemeenten, financiële instellingen, onderwijs- en kennisinstellingen en bewonersinitiatieven. Allemaal dragen ze bij aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Stichting SDG Nederland faciliteert deze beweging door partijen samen te brengen en nieuwe partnerschappen mee vorm te geven. Dat doet ze zowel online als offline. 

Op deze website vinden leden van het netwerk elkaar binnen de community. SDG Nederland organiseert ook evenementen (zoals de SDG Action Day), creëert allianties rond de SDG’s en brengt coalities op de been rond communicatie, financiering en impactberekening van de ontwikkelingsdoelen.

Naast het faciliteren van dit professionele netwerk, betrekt de stichting ook een breder publiek bij de SDG’s. Dat gebeurt onder meer met de landelijke SDG ToerMee.

Het bureau van de stichting SDG Nederland bestaat uit zes werknemers met kantoor in het Tropeninstituut (KIT) in Amsterdam.

> Wie zijn we?
> Hoe het begon
> Wie bestuurt SDG Nederland?
> Wie financiert SDG Nederland?
> Praktische info

Wie zijn we

Maresa Oosterman
Directeur
maresa@sdgnederland.nl

Rosalie de Bruijn
Senior Projectmanager professionele netwerk
rosalie@sdgnederland.nl

Petra Ligtenberg
Senior Projectmanager brede beweging
petra@sdgnederland.nl

Mena Leila Kilani
Projectmanager brede beweging
mena@sdgnederland.nl

Samuel Hanegreefs
Communicatie- en communitymanager
samuel@sdgnederland.nl

Mila Wybenga
Bureaumedewerker
mila@sdgnederland.nl

Hoe het begon

In 2013 stelden DSM, TruePrice en Worldconnectors het SDG Charter op. Veertig partijen, uit verschillende sectoren, tekenden het manifest. In het charter staat beschreven hoe de bedrijfswereld en het maatschappelijke middenveld kunnen bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 van start gaan.

In de jaren die volgen, groeide het aantal ondertekenaars snel. In 2016 waren het er al meer dan 300. In september van dat jaar werd ‘stichting SDG Charter’ opgericht, om het netwerk te ondersteunen en faciliteren.

Sinds 2019 richt de stichting zich naast dit professionele netwerk ook op het brede publiek. Om die reden veranderde de naam van SDG Charter naar SDG Nederland. Zo is het voor iedereen makkelijk om de stichting, maar vooral de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, online en offline te vinden.

Wie bestuurt SDG Nederland

Het bestuur van de Stichting SDG Nederland bestaat uit Herman Mulder (voorzitter), Adrian de Groot Ruiz (secretaris), Fokko Wientjes (bestuurslid) en Anne-Marie Rakhorst (penningsmeester). De leden van het bestuur krijgen geen vergoeding voor dit werk. Meer informatie over het beloningsbeleid van SDG Nederland vindt u hier.

Een groep koepelorganisaties uit verschillende maatschappelijke sectoren geeft sturing aan het netwerk rond SDG Nederland.

Global Compact NL
IUCN-NL
Maatschappelijke Alliantie
Vereniging Hogescholen
MVO Nederland
NJR
NWO-WOTRO
Partos 
VNG International
Ministerie van Buitenlandse Zaken (als waarnemer)

Wie financiert SDG Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert de werking van het bureau van SDG Nederland. Ook NCDO en de Europese Unie (via het programma Frame, Voice, Report!) dragen financieel bij aan de activiteiten van de stichting. 

Lees het volledige rapport van de periode 1/9/2016 tot 31/8/2018, het financiële rapport voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en een overzicht van de ‘in-kind’-bijdragen. Er is ook een beleidsplan van die eerste periode.

Voorts vind je hier het beleidsplan en de begroting van de periode 1/09/2018 tot 1/09/2021. En het jaarrapport en de begroting van de periode 1/09/2019 tot 1/09/2020.

Stichting SDG Nederland heeft een ANBI-status.

Praktische info

E-mail

info@sdgnederland.nl

Bezoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Mauritskade 64
1091 AD Amsterdam

Post en goederen

SDG Nederland
Linnaeusstraat 2C
1092 CK Amsterdam

Bedrijfsgegevens

Stichting Sustainable Development Goals Charter Foundation
KvK: 66065224
Btw: NL856381123B01
IBAN: NL69ABNA0555230228

Pin It on Pinterest