Over SDG Nederland

Stichting SDG Nederland faciliteert een groeiende beweging van ruim 800 partijen die allemaal bijdragen aan het behalen van de de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Het gaat om bedrijven, maatschappelijke organisaties, jongerengroepen, gemeenten, financiële instellingen, onderwijs- en kennisinstellingen en bewonersinitiatieven. We informeren, activeren en verbinden al die betrokken partijen met als doel de duurzame transitie te versnellen. Dat doen we zowel online als offline. 

Op deze website vinden leden van het netwerk elkaar binnen de community. SDG Nederland organiseert ook evenementen zoals de SDG Action Day, creëert allianties rond de SDG’s en brengt coalities op de been rond communicatie, financiering en impactberekening van de ontwikkelingsdoelen.

Naast het faciliteren van dit professionele netwerk, betrekken we ook een breder publiek bij de doelen. Dat doen we onder meer met de SDG Stedentrip. Met de rubriek Doe Mee! bieden we handvatten om zelf actie te ondernemen.

Het bureau van de stichting SDG Nederland bestaat uit zes werknemers met kantoor in het Tropeninstituut (KIT) in Amsterdam. 

SDG Nederland werkt nauw samen met de Nationale SDG-coördinator, Sandra Pellegrom. Wij werken vanuit de maatschappij, zij vanuit de overheid.

> Wie zijn we?
> Onze missie
> Hoe het begon
> Wie bestuurt SDG Nederland?
> Wie financiert SDG Nederland?
> Praktische info

Wie zijn we?

Maresa Oosterman
Directeur
maresa@sdgnederland.nl

Rosalie de Bruijn (Met zwangerschapsverlof)
Senior Projectmanager professionele netwerk
rosalie@sdgnederland.nl

Tessa van Soest
Senior Projectmanager professionele netwerk
tessa@sdgnederland.nl

Mena Leila Kilani
Projectmanager brede beweging
mena@sdgnederland.nl

Samuel Hanegreefs
Communicatie- en communitymanager
samuel@sdgnederland.nl

Mila Wybenga
Bureaumedewerker
mila@sdgnederland.nl

Hoe het begon

In 2013 stelden DSM, TruePrice en Worldconnectors het SDG Charter op. Veertig partijen, uit verschillende sectoren, tekenden het charter. In dat manifest staat beschreven hoe het bedrijfsleven en het maatschappelijke middenveld kunnen bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

In de jaren die volgen, groeide het aantal ondertekenaars snel. In 2016 waren het er al meer dan 300. In september van dat jaar werd ‘stichting SDG Charter’ opgericht, om het netwerk te ondersteunen en faciliteren.

Sinds 2019 richt de stichting zich naast dit professionele netwerk ook op het brede publiek. Om die reden veranderde de naam van SDG Charter naar SDG Nederland. Zo is het voor iedereen makkelijk om de stichting, maar vooral de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, online en offline te vinden.

Wie bestuurt SDG Nederland?

Het bestuur van de Stichting SDG Nederland bestaat uit Herman Mulder (voorzitter), Adrian de Groot Ruiz (secretaris), Fokko Wientjes (bestuurslid) en Anne-Marie Rakhorst (penningsmeester). De leden van het bestuur krijgen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Meer informatie over het beloningsbeleid van SDG Nederland vindt u hier.

Een groep koepelorganisaties uit verschillende maatschappelijke sectoren geeft sturing aan het netwerk rond SDG Nederland.

Global Compact NL
IUCN-NL
Maatschappelijke Alliantie
Vereniging Hogescholen
MVO Nederland
NJR
NWO-WOTRO
Partos 
VNG International
Ministerie van Buitenlandse Zaken (als waarnemer)

Wie financiert SDG Nederland?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en NCDO financieren het bureau van SDG Nederland. Ook de Europese Unie (via het programma Frame, Voice, Report!) draagt financieel bij aan de activiteiten van de stichting. Hieronder zie je een overzicht van alle rapporten. 

Jaarplan + jaarbegroting, september 2019 – augustus 2020
Jaarrapportage, september 2018 – augustus 2019
Begroting, september 2018 – augustus 2020 (Engels)
Beleidsplan, september 2018 – augustus 2021 (Engels)
Jaarplan + jaarbegroting, september 2017 – augustus 2018
Financieel rapport projectfase 1, september 2016 – augustus 2018

Stichting SDG Nederland heeft een ANBI-status.

Praktische info

E-mail en telefoon

info@sdgnederland.nl
06 201 186 34

Bezoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Mauritskade 64
1091 AD Amsterdam

Post en goederen

SDG Nederland
Linnaeusstraat 2C
1092 CK Amsterdam

Bedrijfsgegevens

Stichting Sustainable Development Goals Charter Foundation
KvK: 66065224
Btw: NL856381123B01
IBAN: NL69ABNA0555230228

Pin It on Pinterest