Meet je verborgen impact

In 2016 verscheen het boek: ‘De Verborgen Impact’. Babette Porcelijn onderzoekt er de impact van de westerse consument op de rest van de wereld. Intussen is er de opvolger ‘Het happy 2030 scenario’. Op haar website vind je een tool om je eigen impact te meten. 

Volg het SDG-stappenplan en maak impact

Aan de hand van dit stappenplan maak je eerst kennis met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en leer je hoe je die kennis kan omzetten in actie.  

Sluit aan bij lokale actie

Op onze landkaart zie je wanneer de SDG-bus bij jou in de buurt komt. Kijk ook eens welke lokale netwerken er bij jou in de buurt actief zijn.

Zet je geld aan het werk

Banken en verzekeringsmaatschappijen investeren jouw spaargeld. Vraag je je af of die investeringen wel duurzaam zijn? De Eerlijke Bankwijzer en Eerlijke Verzekeringswijzer vertellen je wie het goed doet en wie beter kan.

Koop duurzaam

In de winkel kun je misschien wel het grootste verschil maken. Koop alleen wat je nodig hebt en koop duurzaam. Dat geldt voor voeding, kleding en spullen. Verschillende labels helpen je op weg om duurzame keuzes te maken. De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is een goed startpunt.

Ga naar de SDG-tentoonstelling

Het Museon in Den Haag gebruikt de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen als uitgangspunt in de tentoonstelling One Planet. De SDG’s worden met tekst, beeld en interactieve toepassingen voorgesteld. Elk thema is een mondiale uitdaging, maar er is ook altijd een link met Nederland.

85 manieren om je leven te verduurzamen

De Good Life Goals van Futerra zijn een reeks persoonlijke acties die mensen over de hele wereld kunnen ondernemen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te ondersteunen. Het gaat om kleine gedragsaanpassingen (vijf per SDG). Je vindt ze ook in deze PDF.

Ga bewust op reis

Ook wanneer je op vakantie gaat, kun je bijdragen aan een betere wereld. Better Places brengt je in contact met lokale reisexperts zodat jouw vakantie een positieve impact heeft op de lokale omgeving.

Compenseer je reis

Als we het dan toch over reizen hebben, kunnen we moeilijk om die vlieg- en autoverplaatsingen heen. Verschillende organisaties helpen je de uitstoot te compenseren. Het Nederlandse Trees for All doet het door bomen te planten en bossen te herstellen.     

Maak grijs groener

Er zijn veel manieren om biodiversiteit te herstellen. Alles wat jij in je eigen achtertuin of op je balkon doet, helpt. Maar hoe meer mensen meedoen, hoe meer je bereikt. Maak Grijs Groener is een initiatief van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

Draag met een duurzame baan bij aan een betere wereld

Greenjobs is een vacatureplatform waar werkzoekenden en werkgevers met een hart voor duurzaamheid elkaar vinden. Ook OneWorld heeft een vacaturebank met jobs die een maatschappelijke bijdrage leveren.     

Samen sneller duurzaam

Deze website staat vol met producten en diensten waarmee je jouw leef- en werkomgeving kan verduurzamen. Zie wat er al mogelijk is om aan de slag te gaan. Verzamel de tips die je snel wilt terugvinden en deel ze zodat je ook anderen kunt inspireren.