4. Hoe meet je je impact op de SDG’s?
Nadat je de SDG’s aan je organisatiestrategie hebt gekoppeld, je doelstellingen hebt bepaald, ze hebt geïntegreerd in je bedrijfsvoering en je medewerkers aan boord hebt, is het belangrijk om je voortgang op de doelen te meten en er jaarlijks over te rapporteren.
Vorm en inhoud van het monitoring framework zal verschillen naar grootte en type organisatie. Het is goed vooraf vast te stellen dat iedereen “alleen maar meet waar zij verschil maakt en waar zij impact op heeft” (ref CFC rapport van R Bymont, 2017).
Aan de slag
SDG indicatoren voor organisaties
Je hebt je organisatiedoelstellingen al geformuleerd, en de SDG’s zijn hierin geïntegreerd. Je weet dus op welke terreinen je jouw positieve impact wil vergroten en je negatieve impact wil verkleinen. Het SDG Compass is een gids voor bedrijven (maar net zo goed relevant voor andere type organisaties), en heeft uit allerlei gerenommeerde bronnen SDG indicatoren verzameld die toepasbaar zijn op organisatieniveau. Neem het voorbeeld van hierboven. Jouw organisatie richt zich op duurzame energie. Natuurlijk wil je dat iedereen in Nederland van duurzame energie wordt voorzien. Maar jij bent een MKB’er, die alleen werkzaam is in een bepaalde regio. Jouw invloed op het aandeel duurzame energie van de totale energieconsumptie [in Nederland] is nog maar laag en dus moeilijk te meten. Om toch je voortgang te kunnen meten zou je een indicator uit het SDG Compass kunnen gebruiken. Zoals: het percentage van de bevolking dat nog niet van duurzame energie is voorzien in jouw servicegebied [subdoel 7.1]. Hoe lager dit percentage, hoe groter jouw impact.
Het kost even tijd om de juiste indicatoren boven water te halen uit het SDG Compass, en het kan goed zijn dat je er alsnog een aantal ergens anders vandaan moet halen. Maar het is een interessante oefening om beter bekend te raken met de SDG’s en ze praktisch toe te passen binnen jouw organisatie. Nodig meteen een aantal medewerkers uit om hier samen mee aan de slag te gaan.
Vraag advies
Er zijn veel verschillende adviesbureaus die jou kunnen helpen met het meten en rapporteren op de SDG’s. Van een nulmeting, tot het monitoren en bouwen van dashboards, je bedrijfsvoering doorlichten, je keten onder de loep nemen of de SDG impact van je sociale activiteiten meten. Wat je zoekt is te vinden. Hieronder vind je verschillende adviesbureaus die jou kunnen helpen. Kijk voor meer SDG-advies in onze community en filter bij ‘organisatietype’ op ‘SDG-consultant’.
Tips & Tools
PwC rapport
PwC heeft onderzocht in hoeverre het mogelijk is om eenduidiger te meten en rapporteren op de SDG-impact van bedrijven en gemeenten. Vanaf pagina 43 vind je een overzicht van geïdentificeerde (SDG)impactmeet- en rapportageinstrumenten.
SDG Action Manager
De SDG Action Manager is een gratis SDG-tooling ontwikkeld door UN Global Compact in samenwerking met B Lab. Je vult zelf vragen in over je bedrijfsvoering, risk, governance etc. Hier wordt een score aan gehangen, gekoppeld aan de SDG’s. Zo zie je per doel hoe ver je bent.
Zo meet NS haar impact op de SDG’s
Veel organisaties maken een vertaalslag in de SDG indicatoren om deze aan te laten sluiten bij de relevantie voor hun organisatie. Ben je benieuwd hoe dat eruitziet? Kijk eens hoe de NS dat heeft aangepakt.
Zo meet de gemeente Utrecht haar impact op de SDG’s
In het dashboard ‘Gezond stedelijk leven voor iedereen’, monitort de gemeente Utrecht de voortgang op de SDG’s.
“In april 2021 nam de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. In deze nieuwe richtlijn staat dat bedrijven met 250 of meer medewerkers vanaf 2024 verplicht zijn te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dat betekent dat je je als grootbedrijf al in 2022 moet voorbereiden om vanaf 1 januari 2023 te kunnen starten met meten.” Wil je meer weten over hoe je je hierop kunt voorbereiden? MVO Nederland organiseert regelmatig meetups om bedrijven mee te nemen in de CSRD.
Deze organisaties kunnen jou helpen
Impact Institute
Impact Institute helpt je om inzicht te krijgen in welke waarde je toevoegt op de SDG’s en hoe je je impact kunt vergroten. Organisaties als de ABN Amro, Hivos en Achmea gingen je voor. (Adviesbureau)
PwC
PwC helpt je om je strategie te koppelen aan de SDG’s, focus aan te brengen, ze te verankeren in je organisatie en erop te meten en rapporteren. (Adviesbureau)
Social Handprint
Met de Social Handprint leg je jouw sociale activiteiten langs een internationale meetlat van SDG’s en bouw je mee aan een betere wereld. Organisaties als MAAS koffie, het VSB Fonds en de Gemeente Amsterdam gingen je voor. (Adviesbureau)
DZyzzion
DZyzzion helpt bedrijven en andere organisaties om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te ondernemen. Doe mee aan het Koploperproject en meet je impact met de Du-On Scan die gebaseerd is op ISO 26000 en de SDG’s. (Adviesbureau)
Sustainable Boost
Sustainable Boost helpt je om jouw bedrijfsvoering te verduurzamen en SDG proof te maken. Hun duurzaamheidsscan, op maat gemaakt dashboard en rapportage tool helpen jou om inzicht te krijgen in welke impact je nu al maakt en hoe je meer impact kunt realiseren op de SDG’s. (Adviesbureau)