SDG Action Days 2021 zijn afgelopen. Klik hier om terug te kijken

Twee SDG Action Days

De SDG Action Day vindt jaarlijks plaats op of rond 25 september en is hét Nederlandse evenement over de Sustainable Development Goals. We geven deelnemers inzicht in waar we staan met de SDG’s, welke doelen extra aandacht vragen en hoe we gezamenlijk extra stappen kunnen zetten om deze dichterbij te brengen.

Dit jaar organiseren we voor het eerst een tweedaagse SDG Action Day met op vrijdag 24 september een virtueel plenair programma en workshops. Op zaterdag 25 september gaan we het land in en organiseren onze lokale partners activiteiten op locatie. Met het thema ‘Creating an SDG Movement Together’ ligt de focus dit jaar óók op lokale acties die bijdragen aan een meer duurzame en inclusieve samenleving. Hoe kunnen we deze acties versterken, verbinden, opschalen en meer zichtbaar maken?

Het programma richt zich op het professionele netwerk dat zich bezighoudt met de SDG’s, alsmede op betrokken burgers en jongeren. De dag wordt georganiseerd door SDG Nederland in samenwerking met PwC, Gemeente Amsterdam, Global Compact Network Netherlands, DSGC en KIT Royal Tropical Institute/SDG House.

VRIJDAG 24 SEPT

We starten de dag met een plenaire livestream in de ochtend. Met een update over hoe we ervoor staan met de SDG’s in Nederland, en een tafelgesprek waarin we bespreken hoe we een nóg sterkere SDG beweging creëren in Nederland. Tijdens de sessie kan je vragen stellen aan de sprekers via Pigeonhole. 

In de middag zijn er online workshops. Kies uit een breed programma met thema’s als natuurinclusieve steden, SDG’s en de financiële sector, design thinking, en inclusief werkgeverschap. Koop nu tickets en registreer je voor je favoriete workshops. 

10.30 – 12.15 – Plenair
13.00 – 14.30 – Workshop ronde 1
14.45 – 16.15 – Workshop ronde 2

ZATERDAG 25 SEPT

We gaan dit jaar het land in met een activiteitenprogramma op 17 locaties verspreid door heel Nederland. Ga op een SDG Tour door je eigen stad, doe mee aan een debat, bezoek een foto tentoonstelling of kom naar een SDG Festival. Er is een gevarieerd programma van Alkmaar tot Maastricht.

Zaterdag 25 september is dé dag om te zien wat er in jouw omgeving al georganiseerd wordt omtrent de SDG’s én om elkaar weer fysiek te ontmoeten. 

Het programma wordt georganiseerd door onze enthousiaste partners. Op de interactieve landkaart vind je een overzicht van alle activiteiten en links voor meer informatie. De meeste activiteiten zijn vrij toegankelijk. Wil je zelf iets organiseren in je omgeving? Neem contact met ons op.

Jan van Zanen
Jan van Zanen SDG Action Day
Jan van
Zanen
Voorzitter VNG,
Burgemeester
Den Haag
Elten
Ivan Words SDG Action Day Programma
Ivan
Words
Spoken Word
Artist
Marielle Lichtenberg
Mariëlle Lichtenberg SDG Action Day
Mariëlle Lichtenberg
Directielid
Rabobank
Tom de Bruijn
Tom de Bruijn SDG Action Day
Tom de
Bruijn
Minister van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelings-samenwerking
Hanna Verboom
Hanna Verboom SDG Action Day
Hanna
Verboom
Actrice & sociaal
ondernemer
Bahram
Bahram Sadeghi moderator SDG Action Day
Bahram
Sadeghi
Moderator
SDG Action Day
Sandra Pellegrom
Sandra Pellegrom SDG Action Day
Sandra
Pellegrom
Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelings doelen
Mert
Mert Kumru SDG Action Day
Mert
Kumru
VN Jongeren-
vertegenwoordiger

Plenair programma

Deel 1: Hoe staat Nederland ervoor om de SDG's te behalen?
10.30 - 11.00

  • We starten met opera van Wies Goedhart en spoken word van Ivan Words. Dagvoorzitter Bahram Sadeghi opent de dag.
  • Sandra Pellegrom (nationaal SDG-coördinator) spreekt over de stand van zaken met betrekking tot de SDG's.
  • Tom de Bruijn (Minister van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) wordt geïnterviewd door de VN-jongeren- vertegenwoordigers
  • Ivy de Bruijn geeft een update over de campagne "Duurzaam Regeerakkoord".
  • Een pitch van Mariska van Dalen (MVI-platform) en Martin Scherpenisse (provincie Zeeland), winnaars van de Europese MVI Prijs

Deel 2: Rondetafelgesprek: Hoe creëren we samen een SDG-beweging in Nederland?
11.00 - 11.30

Bahram Sadeghi leidt een gesprek met deze deelnemers rondom de vraag: hoe creëren we een SDG-beweging?

Stel zelf je vragen aan de deelnemers via pigeonhole.at/sdgactiondays

Deel 3: Lokale SDG-acties uitgelicht
11.30 - 12.00

We delen succesvolle praktijkvoorbeelden uit het land die opgeschaald kunnen worden of in andere regio's kunnen worden opgestart. 

Achtergrond SDG Action Day
Op 25 september 2015 tekenden 193 landen tijdens de jaarlijkse VN-vergadering een akkoord over de 17 Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze hebben het doel om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”, zo schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering. Alle 17 doelen zijn hier te lezen. De SDG’s gaan door waar de millenniumdoelen ophouden. Ze gaan niet alleen over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid. Bovendien zijn de SDG’s niet alleen binnen de muren van de VN bedacht. Iedereen mocht erover meepraten en beslissen. De nieuwe ontwikkelingsagenda geldt voor alle landen, en is niet alleen ‘hulp’ van rijke landen aan arme landen. De SDG’s hebben aandacht voor mensenrechten, economische groei, vrede en veiligheid, en klimaat.

De SDG Action Days zijn afgelopen. Tot volgend jaar! 

Pin It on Pinterest