KLIK HIER VOOR TICKETS VOOR HET ONLINE WORKSHOP PROGRAMMA

Twee SDG Action Days

De SDG Action Day vindt jaarlijks plaats op of rond 25 september (de verjaardag van de SDG’s) en is hét Nederlandse evenement over de Sustainable Development Goals. We geven deelnemers inzicht in waar we staan met de SDG’s, welke doelen extra aandacht vragen en hoe we gezamenlijk extra stappen kunnen zetten om deze dichterbij te brengen.

Dit jaar organiseren we voor het eerst een tweedaagse SDG Action Day met op vrijdag 24 september een virtueel plenair programma en workshops. Op zaterdag 25 september gaan we het land in en organiseren onze lokale partners activiteiten op locatie. Met het thema ‘Creating an SDG Movement Together’ ligt de focus dit jaar óók op lokale acties die bijdragen aan een meer duurzame en inclusieve samenleving. Hoe kunnen we deze acties versterken, verbinden, opschalen en meer zichtbaar maken?

Het programma richt zich op het professionele netwerk dat zich bezighoudt met de SDG’s, alsmede op betrokken burgers en jongeren. De dag wordt georganiseerd door SDG Nederland in samenwerking met PwC, Global Compact Network Netherlands, DSGC en KIT Royal Tropical Institute/SDG House.

VRIJDAG 24 SEPT

We starten de dag met een plenaire livestream in de ochtend. Die zal gratis te volgen zijn en het programma lees je onderaan deze pagina. In de middag zijn er 2 rondes met online workshops. Daarvoor kan je nu tickets kopen. 

10.30 – 12.15 – Plenair
13.00 – 14.30 – Workshop ronde 1
14.45 – 16.15 – Workshop ronde 2

ZATERDAG 25 SEPT

We gaan dit jaar het land in met een activiteitenprogramma op 13 locaties verspreid door heel Nederland. Ga op een SDG Tour door je eigen stad, doe mee aan een debat, of kom naar een SDG Festival. Er is een gevarieerd programma van Alkmaar tot Maastricht.

Het programma wordt georganiseerd door onze enthousiaste partners. Op de interactieve landkaart vind je een overzicht van alle activiteiten en links voor meer informatie.

Jan van Zanen
Jan van Zanen SDG Action Day
Jan van
Zanen
Voorzitter VNG,
Burgemeester
Den Haag
Marielle Lichtenberg
Mariëlle Lichtenberg SDG Action Day
Mariëlle Lichtenberg
Directielid
Rabobank
Tom de Bruijn
Tom de Bruijn SDG Action Day
Tom de
Bruijn
Minister Buitenlandse
Handel en Ontwikkelings-
samenwerking
Hanna Verboom
Hanna Verboom SDG Action Day
Hanna
Verboom
Actrice & sociaal
ondernemer
Bahram
Bahram Sadeghi moderator SDG Action Day
Bahram
Sadeghi
Moderator
SDG Action Day
Sandra Pellegrom
Sandra Pellegrom SDG Action Day
Sandra
Pellegrom
Nationaal Coördinator Duurzame Ontwikkelings doelen
Mert
Mert Kumru SDG Action Day
Mert
Kumru
VN Jongeren-
vertegenwoordiger

Zien we elkaar in het KIT SDG House?

We kunnen niet wachten om elkaar weer te zien en we hopen dat er straks beperkt bezoekers live aanwezig kunnen zijn voor de plenaire ochtend op 24 september. Dat hangt af van de geldende coronamaatregelen. Hierover communiceren we deze zomer. Er worden dan aparte tickets verkocht voor de plenaire ochtend. Sowieso kun je de workshops (tegen betaling) en plenair (kosteloos) online volgen.

Voorrang voor een live ticket
Als je nú een ticket koopt voor de online workshops krijg je straks als eerste de mogelijkheid om een ticket voor het fysieke ochtendprogramma te kopen.

Plenair programma

Deel 1: Hoe staat Nederland ervoor om de SDG’s te behalen?

Dagvoorzitter Bahram Sadeghi opent de de dag, gevolgd door een inleiding van Tom de Bruijn (coördinerend demissionair minister voor de SDG’s). Sandra Pellegrom (nationaal coördinator SDG’s) spreekt over de stand van zaken m.b.t de SDG’s.

Deel 2: Rondetafel gesprek: Hoe creëren we samen een SDG beweging in Nederland?

Gesprek met Jan van Zanen (voorzitter VNG en burgemeester Den Haag), Mariëlle Lichtenberg (directeur particuliere klanten Rabobank), Hanna Verboom (actrice) Mert Kumru (VN jongerenvertegenwoordiger).

Deel 3: Lokale SDG acties uitgelicht

We delen succesvolle praktijkvoorbeelden uit het land die opgeschaald kunnen worden of in andere regio’s kunnen worden opgestart. Action Day bezoekers kunnen op ons online platform in gesprek gaan met de uitgelichte organisaties.

Achtergrond SDG Action Day
Op 25 september 2015 tekenden 193 landen tijdens de jaarlijkse VN-vergadering een akkoord over de 17 Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze hebben het doel om de wereld tot “een betere plek te maken in 2030”, zo schrijven de Verenigde Naties in hun voorstel voor een nieuwe mondiale agenda. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering. Alle 17 doelen zijn hier te lezen. De SDG’s gaan door waar de millenniumdoelen ophouden. Ze gaan niet alleen over ontwikkeling, maar ook over duurzaamheid. Bovendien zijn de SDG’s niet alleen binnen de muren van de VN bedacht. Iedereen mocht erover meepraten en beslissen. De nieuwe ontwikkelingsagenda geldt voor alle landen, en is niet alleen ‘hulp’ van rijke landen aan arme landen. De SDG’s hebben aandacht voor mensenrechten, economische groei, vrede en veiligheid, en klimaat.

Voor vragen en pers kun je contact opnemen met info@sdgactionday.nl

Pin It on Pinterest