“U dacht dat ik u kwam entertainen? Mooi niet.”

Op de derde editie van de SDG Action Day in het SDG House in Amsterdam lieten deelnemers elkaar zien hoe de samenleving de natuur weer kan omarmen, hoe circulair inkopen een bedrijf kan boosten en dat kleren met gaatjes erg oké zijn. Een gevoel van urgentie was de rode draad, net als het besef dat we elkaar nodig hebben om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te halen.

“Haast je naar je sessie. We hebben nog maar tot 2030!” Dagpresentator Sophie Frankenmolen grapt dat de 550 aanwezigen op de SDG Action Day naar hun workshop mogen gaan. Het Tropeninstituut is tot de nok toe gevuld en de sfeer zit er goed in op deze verjaardag van de Sustainable Development Goals (SDG’s). 

Precies vier jaar geleden werden in New York de SDG’s door 193 lidstaten van de Verenigde Naties aangenomen: 17 werelddoelen om de wereld beter te maken in 2030. De SDG Action Day, die samenvalt met een SDG-top in New York, is een dag vol inspirerende ontmoetingen, workshops, hoopvolle woorden en daden. Thema dit jaar is Connecting Generations. En die jonge generatie is ruimschoots vertegenwoordigd.

“Doe wat bij jou past”
Maarten Labots van de Jonge Klimaatbeweging bijt het spits af. Een toeschouwer geeft aan zijn steentje te willen bijdragen maar zegt verstrikt te raken tussen alle klimaatinitiatieven. “Zoek uit wat bij jou past”, zegt Labots. “Ik kan het bijvoorbeeld best goed uitleggen, dus dat is hoe ik zelf bijdraag.”

Een opmerkelijke bijdrage komt van de 16-jarige winnares van de SDG Moonshot-Pitchwedstrijd. Klimaatverandering is onafwendbaar, stelt Lisa van der Geer. Dus wil ze met haar plan EcoMove bossen verplaatsen naar een passend lokaal klimaat. Volwassenen in de zaal zijn onder de indruk van haar ambitie en ondernemerslust. 

Maar de SDG’s gaan over veel meer dan klimaat en biodiversiteit. De kersverse Nederlandse SDG Coördinator Sandra Pellegrom, net terug uit New York, noemt de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zelfs de “ultieme agenda om conflicten te voorkomen”. Ze zegt te beseffen dat Nederland nog werk heeft maar vindt het uniek dat zoveel partijen hier al samenwerken rond de doelen. 

Op de Action Day bleek dat ook Nederlandse Universiteiten zich willen inzetten voor de SDG’s. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) stelde een SDG-Dashboard voor waarop veertien Nederlandse universiteiten voortaan wetenschappelijk publicaties over de SDG’s inzichtelijk zullen maken.

De tijd dringt
Tijdens de workshops worden de doelen concreet. Deelnemers berekenen hun eigen watervoetafdruk. In de SDG-bus, die voor de gelegenheid bij het Tropeninstituut staat, proeven bezoekers of krekels een alternatief voor vlees kunnen worden. En jongeren vertellen elkaar of ze al dan niet iets hebben gehad aan maatschappelijke diensttijd.   

Twee vaststellingen staan centraal op de SDG Action Day. Ten eerste: de tijd dringt willen we tegen 2030 op een duurzamere planeet leven. Ten tweede: alleen door nieuwe samenwerkingen bereiken we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Meer dan ooit stonden deelnemers open voor elkaars ideeën. Via een speciale NetwerkApp maar ook tijdens de lunch en borrel legden bezoekers de basis voor nieuwe samenwerkingen. Aanwezigen voegden ook een hoop nieuwe ideeën toe aan de routekaart. De beste kansen op die routekaart worden in 2020 opgepakt. 

Een spreker die het urgentiegevoel perfect weet te vatten, is mode-antropologe Aynouk Tan. “U dacht dat ik u kwam entertainen, nou mooi niet”, vertelt ze doodeerlijk aan het publiek. “Ik kom u de harde waarheid vertellen.” In haar geval is die waarheid dat de mode-industrie zoals vandaag niet werkt. Ze drukte iedereen op het hart dat gaatjes in kleding oké zijn. Alles beter dan het massaal kopen van goedkope wegwerpkleding. 

Brief aan de regering
Danielle Wagenaar, bestuurslid van de Nationale Jeugdraad (NJR) sluit de dag af met een oproep aan de Nederlandse regering, samen met Duurzaamheid.nlGlobal Compact Netwerk NederlandMVO NederlandPartos en Stichting IUCN Nederlands Comité.

Ze vraagt werk te maken van een nationaal plan om de SDG’s te halen, samen met organisaties uit de samenleving. Wagenaar grijpt het investeringsfonds voor de toekomst, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, aan als de perfecte vliegende start hiervoor.  De betrokken organisaties zullen deze oproep omzetten in een open brief en nodigen andere organisaties uit om daaraan mee te doen.

Zo’n brede steun is nodig. Volgend jaar zullen de SDG’s vijf jaar van kracht zijn en zal er nog precies tien jaar te gaan zijn tot 2030. Het is dus nu of nooit. Zet dit alvast in uw agenda: op de SDG Action Day op 25 september 2020 gaan we elkaar laten zien hoe ver we gekomen zijn en afspreken hoe we de doelen in 2030 gaan halen.



Mail info@sdgactionday.nl voor meer info of surf naar sdgactionday.nl.