Op donderdag 20 mei bracht SDG Nederland de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) naar bewoners en studenten. In Arnhem zochten inwoners van het Spijkerkwartier naar manieren om hun duurzame initiatieven beter in kaart te brengen. Studenten van de hogeschool Van Hall Larenstein in Velp gingen in gesprek over duurzame mode en hun bijdrage aan een betere wereld in 2030.
Patrick Hoogenbosch (rechterfoto, midden) van DeBlauweWijkEconomie was ‘s ochtends in Arnhem onze gastheer. Hij zet zich in voor een ‘circulaire inclusieve wijkeconomie’. Hij raakte geïnspireerd op reis en is nu trekker van talloze projecten; van een buurthotel, tot een fietsendeelsysteem en een werkwinkel.
Maar hoe meet je die inspanningen nu? ‘Dan kom je al snel bij de SDG’s uit’, aldus Patrick. ‘Dat is iets wat wij ook op wijkniveau kunnen toepassen.’ MAEX, de ‘maatschappelijke beurs’, helpt om op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen een waarde te kleven op de initiatieven.
Samen met de andere deelnemers kijkt Patrick in de bus vooruit naar het jaar 2030. Moderator Dennis Nolte van Spoor van Vernieuwing moedigt iedereen aan om met gedurfde voorstellen te komen. Hij vertaalt die dromen naar een praktische, volgende stap.
Opzet van de SDG-stedentrip is om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN te vertalen naar lokale en concrete initiatieven. Die kunnen dan als voorbeeld dienen voor landelijke actie. In de middag van 20 mei stond de bus op de campus van de hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.
Naast de SDG-bus stond in Velp nog een tweede voertuig: de Blauwe Tomaat. Loes van der Meulen van de Blauwe Tomaat verkoopt in Arnhem vers voedsel dat er net iets anders uitziet, onder het motto ‘hoe lelijker, hoe lekkerder’.
In de ToerMee-bus doorlopen studenten een traject waarin moderator Dennis hen uitdaagt na te denken over 2030 en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren. Na een korte ‘reis’ zetten de deelnemers op papier welke eerste stap zij kunnen zetten binnen de drie maanden. Omdat zo’n gedragswijziging moed vergt, eten de reizigers een sprinkhaan – die staat symbool voor het onbekende én geldt als duurzaam alternatief voor vlees.
Maria Kuznetsova, eigenaar van Outfit Library Less in Arnhem gaf studenten een workshop over alternatieven voor ‘fast fashion’. Deelnemers gingen naar huis met allerlei tips om zich duurzamer te kleden, bijvoorbeeld door kleding te ruilen of te lenen. Ze leerden ook hoe ze onterecht afgeschreven kledingstukken alsnog schoon kunnen krijgen. Volg Maria op Instagram voor tips.
De SDG ToerMee-bus bezocht Arnhem en Velp op 20 februari 2020. Het bezoek is een samenwerking van SDG Nederland en Spoor van Vernieuwing (de uitbaters van de bus). ToerMee wordt mede mogelijk gemaakt door het FVR EU project.
Wil je ook dat de bus naar jouw gemeente, bedrijf of school komt? Neem dan contact op via info@sdgnederland.nl
Trackbacks/Pingbacks