SDG Nederland – Nieuwsbrief Maart

Met vijf jaar op de teller en nog tien jaar te gaan, breekt een cruciale periode aan voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Onze beweging is hard aan het groeien. Nederland barst van de mooie initiatieven. Overal in het land steken mensen de handen uit de mouwen en ontstaan nieuwe partnerschappen. In onze community ontvangen we elke dag nieuwe aanmeldingen van bedrijven, organisaties, scholen en gemeentes.

Dat enthousiasme ziet ook nationaal SDG-coördinator Sandra Pellegrom. “Steeds meer organisaties en individuen omarmen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen als dé agenda voor een duurzame, inclusieve en rechtvaardige wereld”, schrijft ze in haar eerste blog voor SDG Nederland.

Zelf bezoeken we een aantal van deze lokale initiatieven met de SDG-bus. Zo bieden we pioniers een podium om nog meer mensen te inspireren. Het magazine OneWorld zet een aantal van die koplopers in de kijker met de reeks ‘Goal Getters’.

SDG Nederland heeft ook een actiegerichte wegwijzer geïntroduceerd op de vernieuwde website. Daarmee willen we organisaties en individuen de beste tools in handen geven om de volgende stap te zetten. Maar om de doelen te halen, hebben we ook de overheid nodig. Eind vorig jaar stuurden we samen met zes koepelorganisaties een open brief aan verschillende ministers. Intussen ontvingen we daarop een antwoord. Ook de coördinators van de zeventien SDG-allianties bekijken hoe ze meer kunnen samenwerken met verschillende ministeries.

Zo trappen we met veel vertrouwen het nieuwe decennium af, dat er een moet worden van actie en resultaten. Veel inspiratie gewenst en blijf via onze sociale media op de hoogte.Team SDG Nederland

Laat je inspireren op onze vernieuwde website www.sdgnederland.nl

Bij een belangrijk jaar als 2020 hoort een platform om heel Nederland op weg te helpen. Met de vernieuwde website www.sdgnederland.nl willen we iedereen informeren, activeren en verbinden.

Bezoekers die aan de slag willen, kunnen op de pagina ‘Doe mee!’ kiezen tussen ‘organisatie’ of ‘individu’. Organisaties – daaronder verstaan we bedrijven, ngo’s en lokale overheden – vinden op de website netwerken waar ze zich bij kunnen aansluiten. We bieden hen ook tools om de SDG’s te integreren, kwantificeren en financieren. Individuen bieden we allerlei tips om thuis, op het werk, in de buurt en op school een duurzame bijdrage te leveren.

Antwoord op onze open brief aan ministers

Op 6 november 2019 stuurde SDG Nederland samen met zes koepelorganisaties (de Nationale Jeugdraad, Global Compact Nederland, IUCN Nederland, MVO Nederland en Partos) een open brief aan vier ministers. Daarin vroegen wij de SDG’s als basis te nemen voor de groeiagenda en het investeringsfonds. Intussen hebben we een uitnodiging ontvangen om samen te zitten op 19 maart. We houden jullie op de hoogte.

SDG-allianties in gesprek met ministeries

Op 10 februari gingen de coördinatoren van de nationale SDG-allianties in gesprek met senior beleidsmedewerkers van de ministeries. Kennismaking tussen de SDG-allianties en ministeries stond centraal. In aanloop naar de verkiezingen is ook gesproken over het belang van SDG’s in het komende regeerakkoord als leidraad naar een duurzame en inclusieve toekomst in Nederland. Deze bijeenkomst was een eerste stap. Gesprekken rond verschillende SDG-thema’s worden vervolgd om elkaar te helpen met concrete stappen te zetten op de route naar 2030.

Lokale initiatieven omarmen SDG’s

In Den Haag vond op 17 januari de uitreiking van de drie meest inspirerende ‘Global Goals’-gemeentes plaats. Goirle, Deventer en Oss wonnen respectievelijk in de categorieën Visionair, Verbinder, Grensverlegger.

Dat de SDG’s een interessante tool kunnen zijn voor lokale initiatieven, bleek onlangs nog tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA). “Het is goed om je te realiseren aan welke doelen jouw initiatief bijdraagt”, schreef Rutger van Weeren van LSA Bewoners in aanloop naar de bijeenkomst. “Het helpt om beter te kunnen uitleggen wat je impact is, in een taal die iedereen begrijpt.”

De SDG-bus reist het land rond

Op 20 februari bezocht onze bus ‘s ochtends Arnhem en ‘s middags Velp in het kader van de SDG-Stedentrip. Thema ditmaal was ‘impactmeting’. De bus rijdt door heel Nederland op zoek naar inspirerende plekken, projecten en personen die bijdragen aan de SDG’s.

OneWorld brengt SDG-pioniers in beeld

De rubriek Goal Getters, een samenwerking van SDG Nederland en OneWorld, portretteert betrokken bewoners die bijdragen aan de zeventien SDG’s. De laatste in dit rijtje is bioboer Jan Huijgen. “Groot, groter, grootst produceren loopt tegen de grenzen aan”, volgens de bioboer. OneWorld heeft eind januari zijn vernieuwde magazine gelanceerd. Het blad gaat voor een nieuw uiterlijk en een vernieuwde, heldere koers. Lees hun manifest op oneworld.nl.

De nieuwsbrief zoals die op 4 maart 2020 werd uitgestuurd lees je ook hier