SDG Nederland en zes koepels vragen regering SDG’s als basis te nemen voor groeiagenda

“Hoe kan de Nederlandse economie ook over twintig of dertig jaar duurzaam blijven groeien?” Deze vraag stelt het kabinet zichzelf en alle Nederlanders in de Troonrede. “Daarvoor komt de regering nog dit jaar met een breed opgezette groeiagenda en begin volgend jaar met een opzet voor een investeringsfonds.”

Wij, diverse koepels, juichen toe dat het kabinet met een langetermijnvisie op duurzame groei komt. Want groei om de groei is voorbij. Gezonde groei is keuzes maken. Duurzaamheid stelt grenzen aan bepaalde groei, maar geeft ook kansen aan een andere soort groei. De bakens daarvoor zijn al gezet: Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals – SDG’s).

Daarom vragen wij om de SDG’s als basis te nemen voor de groeiagenda en het investeringsfonds, in onderstaande open brief aan de minister-president, de minister van EZK, de minister van BHOS en SDG’s, en de minister van Financiën. Wij zijn de Nationale Jeugdraad, Global Compact Nederland, IUCN Nederland, MVO Nederland, Partos, de SDG Allianties en SDG Nederland.

De regering zal de groeiagenda naar verwachting nog dit kalenderjaar openbaar maken. Wij willen daar dan inhoudelijk op reageren, liefst met zoveel mogelijk mede-ondertekenaars. Wil je op hoogte blijven zodat je kunt overwegen om mee te ondertekenen? Mail dan groeiagenda@sdgnederland.nl.

Open brief - SDG's als basis voor groeiagenda en investeringsfonds 6112019