Lijstje: de zeven best gelezen artikelen van 2017

Ben je nog op zoek naar wat duurzaam leesvoer voor de feestdagen? Dit zijn onze zeven best gelezen artikelen van 2017.

KIT lanceert ’s werelds eerste SDG House

Vandaag lanceert het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) ’s werelds eerste SDG House. Zo komt er een SDG tram en zijn er stoeptegels van de doelen voor het gebouw neergelegd. Maar wat houdt het SDG House nog meer in? SDG Nederland redacteur Caius Nijstad ging in gesprek met  Mark Schneiders, directeur van KIT Royal Tropical Institute. (25 september)

Het regeerakkoord langs de SDG-meetlat

 

Hans Schoolderman en Linda Midgley, beiden verbonden aan de sustainability-praktijk van PwC, legden het regeerakkoord langs een SDG-meetlat. Hoeveel aandacht is er voor de SDGs in het regeerakkoord? (26 oktober)

 

 

Consuminder, -meer of -meest?

Duurzame doelen stellen is goed, maar doelen behalen is nog beter. Toch is dat soms best lastig. Waar begin je? En hoe houd je het vol? Zero waster Jessie Kroon (23) laat je zien hoe je, zonder moedeloos of gillend gek te worden, zelf kunt bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. In dit artikel laat Jessie zien waarom spullen stiekeme energie- en watervreters zijn. (22 juni)

 

 

Eerste rapportage over Nederlandse vorderingen op het gebied van de SDGs is een feit

Afgelopen maandag vond voor het eerst een hoorzitting plaats in de tweede kamer waar werd besproken hoe Nederland ervoor staat op het gebied van de SDGs. Dit gebeurde aan de hand van een pas gepubliceerde rapportage waarin de overheid, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en andere organisaties en individuen hebben samengewerkt om tot een overzicht te komen. Hieruit blijkt dat er op een aantal doelen vooruitgang is geboekt, maar dat er ook zorgelijke punten zijn. (1 juni)

 

En de meest inspirerende Global Goals gemeente in Nederland is…

Vorige week vrijdag werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van Vereniging Nederlandse Gemeenten Internationaal (VNGI) de award voor de meest duurzame gemeente in Nederland uitgereikt. Oss en Utrecht behaalden een gedeelde eerste plaats, gemeente Tilburg eindigde als derde. Wat is het geheim van het SDG-succes in deze gemeenten? Wij spraken met de winnaars. (27 januari)

 

Nederlandse financiële instellingen jagen SDG Agenda aan

Er is volgens experts geld, veel geld nodig om de ambitieuze Duurzame Ontwikkelingsdoelen te realiseren voor 2030. Het investeren van kapitaal van institutionele en private beleggers in duurzame ontwikkeling is dan ook niet wenselijk maar noodzakelijk. Zeven vragen aan Carolien de Bruin, oprichter van C-Change die de Nederlandse investeringsagenda voor de SDGs faciliteerde in samenwerking met Herman Mulder, co-chair van het SDG Charter. (17 februari)

 

Kamerleden adopteren een SDG

Aanstaande maandag wordt tijdens de SDG Summit in het KIT de campagne ‘Adopteer een SDG’ gelanceerd. Verschillende Kamerleden adopteren voor zes maanden één of meerdere Sustainable Development Goals en verbinden deze doelen zichtbaar en concreet aan hun politieke werk. Waarom? Omdat we een “positief politiek klimaat nodig hebben om de doelen te behalen”, aldus de initiatiefnemers van Building Change. (20 september)

 

Hoofdfoto: MVO Nederland