De Nederlandse economie loopt achter op duurzaamheid

Nederland behoort met een veerkrachtige economie tot de internationale koplopers op het gebied van innovatie en inclusiviteit, maar we laten steken vallen op het gebied van duurzaamheid. Dat concludeert het nieuwe Future of Growth Report 2024 van het World Economic Forum (WEF).

Volgens de onderzoekers achter het rapport is mondiale groei essentieel om de belangrijke uitdagingen aan te pakken, maar stellen ze duidelijk: ‘groei alleen is niet genoeg.’ Veranderd er niets dan blijven de meeste landen ‘groeien op manieren die niet duurzaam en niet inclusief zijn, waarin dus niet iedereen kan meeprofiteren van de economische groei.’

Download het rapport hier

Een eerlijke wereld is niet haalbaar met alleen maar economische groei, zolang de kosten en baten niet eerlijk verdeeld worden. De groei van het globale Noorden wordt al eeuwen gedragen door arbeid, bouwstoffen en energie van het Zuiden. Ondertussen duwt ons huidige economische systeem ons langzaam naar de afgrond. Biodiversiteitscrisis, klimaatverandering of voedselschaarste: kies je crisis, allemaal zijn ze een slachtoffer van de markt. Het moet dus anders. Eerlijker en schoner. Een wereldeconomie waarin iedereen -mens, dier, natuur & planeet – genoeg heeft.

De gegevens voor het Nederlandse deel van het rapport werden verzameld door het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business School van de UvA.

Meer lezen over nieuwe economie?

Minder is meer: in dialoog over ontgroeien met Jason Hickel

“Zuidelijke ecosystemen en gemeenschappen worden in feite geplunderd om de aanhoudende groei in het noorden te ondersteunen.” Vlijmscherp, pijnlijk en inspirerend; professor Jason Hickel raakte alle randen in zijn dialoog met beleidsmakers, bestuurders en andere geïnteresseerden uit het netwerk van SDG Nederland. 

Paul Schenderling over de grenzen aan groei

“Ik geloof dat we de doelen kunnen halen, allemaal en binnen de deadline. Maar om dit te bereiken, moet er eerst een heilig huisje op de helling. En dat is het heilige huisje van economische groei.”

In zijn ambitieuze en heldere SDG Talk over de grenzen van economische groei, neemt Paul Scheerling je in vogelvlucht mee langs het waarom, het hoe en wat kan je zelf als organisatie doen om daaraan bij te dragen.

Brede welvaart met de SDG’s: welzijnseconomie als basis voor een goed leven

“De belangrijkste waarde die in het bereiken van de SDG’s en brede welvaart besloten ligt, is misschien wel eerlijk delen. Met elkaar in het hier & nu, met latere generaties en met mensen elders in de wereld.”

Nationaal SDG-coördinator Sandra Pellegrom sprak met Michael Weatherhead, een van de internationale aanjagers van de welzijnseconomie.