Wat sport en klimaatdoelstellingen met elkaar te maken hebben? Alles! Want we bepalen tenslotte met zijn allen hoe de wereld van morgen eruitziet. Ook wij. Sportbedrijf Rotterdam gaat voor 50% minder CO2-uitstoot in 2025. Ja, je leest het goed. Waar het Klimaatakkoord 2030 als doel stelt, willen wij al in 2025 onze uitstoot gehalveerd hebben. Een ambitieus doel: gaan we dat halen?

Energie besparen, minder CO2-uitstoot en duurzaam inkopen. Dat zijn onze belangrijkste duurzaamheidsdoelen. Dat zijn mooie woorden, maar verduurzamen doe je met daden. Er moet een hoop bedacht, berekend, gesleuteld en gecontroleerd worden voordat we minder energie verbruiken of minder CO2 uitstoten. René Schoel is projectleider Duurzaam bij Sportbedrijf Rotterdam en houdt zich elke dag bezig met de vraag: hoe krijgen we onze CO2-uitstoot omlaag?

René: “In 2019, een jaar na de oprichting van het Sportbedrijf, zijn we aan onze duurzaamheidsdoelen gaan werken: met slimme meters, inzichten over ons eigen verbruik verzamelen en zonnepanelen plaatsen. In 2021 ben ik gaan kijken: welk effect het heeft gehad en hoe gaan we ons doel voor 2025 bereiken?”

3.936 zonnepanelen

“We kunnen allerlei duurzame oplossingen op onze gebouwen toepassen om de uitstoot te verminderen,” begint René. “En dat kan op allerlei momenten. Bijvoorbeeld als er een nieuw raam ergens nodig is, plaats je gelijk dubbelglas. Of je vervangt een oude cv-ketel door een nieuw, zuiniger exemplaar. Dat is ons reguliere onderhoud. Maar we kijken verder vooruit: in welke gebouwen kunnen we isoleren, waar kunnen we van het gas af, en hoe kunnen we onze eigen energie opwekken?”

Met de energie die we opwekken houden we onze gebouwen –voor een deel– draaiende. Voor dat deel zijn dus geen fossiele brandstoffen meer nodig. Daardoor stoten we minder CO2 uit: een broeikasgas dat in de lucht blijft hangen als een soort deken rond de aarde, waardoor de aarde warmte vasthoudt. Dat leidt tot wereldwijde temperatuurstijging, een stijgende zeespiegel, droogte op de ene plek en overstromingen op de andere, bosbranden en uitstervende diersoorten. Klimaatverandering dus.

René: “Op dit moment liggen er in totaal 3.936 zonnepanelen op onze gymzalen, zwembaden en verenigingsgebouwen waarmee we groene energie opwekken. Daar kunnen er nog wel zo’n 1.000 bij. Op daken waar het niet kan, kijken we naar andere oplossingen.”

Op naar 50% minder in 2025

Onze CO2-doelstelling –50% minder uitstoot in 2025– hebben we in 2019 geformuleerd. “Op dit moment zitten we op 25% CO2-reductie,” aldus René. “We hebben dus nog 25% te gaan. Als je het doorrekent, dan zouden we dat net moeten kunnen halen in 2025.”

Dat zijn goede vooruitzichten. Maar we zijn er nog niet. We hebben ook een tijd achter de rug waarin onze locaties grotendeels gesloten waren door corona en we daardoor dus minder energie verbruiken. Welke maatregelen zijn nodig om ons doel te halen als we vol in bedrijf zijn?

“Naast zonne-energie onderzoeken we de mogelijkheden van windenergie. Er zijn zogenaamde windwokkels, waar je ook je eigen logo op kunt zetten. Die kunnen we op de daken zetten in plaats van onze vlaggen. En door een gebouw op stadsverwarming aan te sluiten ga je van het gas af en met restwarmte verwarmen. Dat geeft een CO2-reductie van 72%.”

Met deze maatregelen wek je je eigen energie op en/of je stoot minder uit, maar daarmee bespaar je nog geen energie. Als je dat wilt, dan kun je bijvoorbeeld isoleren. Daardoor verliest een gebouw minder warmte –of blijft juist koeler– en heb je dus minder energie nodig. René: “Vloerisolatie, isoleren van leidingen en spouwmuren, isolerende raamfolie voor enkelglas en buitengevelisolatie oftewel het gebouw ‘inpakken’, dat zit allemaal in ons maatregelenpakket.”

Samenwerken, voor Rotterdammers

We onderzoeken altijd nieuwe mogelijkheden en innovatieve oplossingen. Daarvoor zoeken we de samenwerking met organisaties uit de stad of met de gemeente, of zij zoeken ons op. Bijvoorbeeld om op onze locaties een proefopstelling met een nieuw type warmtepomp te plaatsen. Samen investeren wij in een duurzame oplossing; wij profiteren van de energiebesparing en zij van de ontwikkeling van het product.

Ook zijn we samenwerking gestart met een energiecoöperatie waar Rotterdammers een aandeel in hebben. Zo profiteren ook zij van zonnepanelen die op onze daken liggen. En we vragen onze aannemers, zoals de nieuwe onderhoudspartij van onze zwembaden, ook om met duurzame oplossingen te komen. Dat staat zelfs in de samenwerkingsafspraken.

 

Prijskaartje

Eerlijk is eerlijk, verduurzamen is kostbaar. Zonnepanelen, gevel- en vloerisolatie, warmtepompen… Het zijn allemaal investeringen die het waard zijn voor de toekomst, maar ook het financiële plaatje moet er goed uitzien. René: “Zonnepanelen verdienen zichzelf in ongeveer 6 jaar terug. Dan gaan we pas gratis energie opwekken. Het geld dat overblijft, kunnen we investeren in de sport.”

Het zal nog wel even duren voordat de Rotterdammer de investering in ons sportaanbod merkt. Maar ondertussen sporten ze wel op ‘groenere’ locaties. En zijn wij goed op weg om ons duurzaamheidsdoel te halen. Gelukkig hebben we nog wat mazzeltjes te verzilveren, voorspelt René: “De geplande gevelisolatie is nog niet meegerekend, we kunnen op sommige plekken de komende jaren misschien nog van het gas af en ook in het reguliere onderhoud valt nog van alles te winnen. En had ik al gezegd dat we naar zonnepanelen op gevels kijken in plaats van daken, en naar slimme energieopslag? Er valt nog veel te winnen.”