Klimaatrapport: Wereld op weg naar ‘onbekend gebied van vernietiging’

De aanpak van klimaatverandering door overheden en bedrijven gaat niet snel genoeg, stelt een nieuw rapport van de VN nu het weer steeds extremer wordt. Als niet snel ambitieuzere actie wordt ondernomen, zal de fysieke en sociaal-economische impact van de klimaatverandering ‘verwoestend’ zijn, luidt de waarschuwing.

“De kansen om de ergste verwoestingen van klimaatverandering te voorkomen, nemen snel af, aangezien we ‘onbekend gebied van vernietiging’ betreden door ons falen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de nodige maatregelen te nemen om een ​​catastrofe te voorkomen”, zeggen vooraanstaande wetenschappers.

Ondanks de verscherpte waarschuwingen van de afgelopen jaren, veranderen overheden en bedrijven niet snel genoeg, blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport United in Science. ‘De gevolgen zijn al zichtbaar in steeds extremer weer over de hele wereld, en we dreigen tipping points in het klimaatsysteem te veroorzaken die zullen leiden tot snellere en in sommige gevallen onomkeerbare verschuivingen.’

Belangrijkste conclusies uit het rapport

  • De afgelopen zeven jaar waren de warmste ooit gemeten en er is een kans van 48 procent dat in zeker een van de komende vijf jaar een gemiddelde temperatuur wordt bereikt die 1,5 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur tussen 1850 en 1900.
  • Dalingen in de uitstoot van CO2 tijdens de lockdowns in verband met de Covid-19-pandemie waren tijdelijk en de uitstoot door fossiele brandstoffen keerde vorig jaar terug naar het niveau van vóór de pandemie.

     

  • Nationale toezeggingen over de uitstoot van broeikasgassen zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde op 1,5°C boven het pre-industriële niveau te houden.

     

  • Klimaatgerelateerde rampen veroorzaken dagelijks 200 miljoen dollar aan economische verliezen.

     

  • Bijna de helft van de planeet – 3,3 tot 3,6 miljard mensen – leeft in gebieden die zeer kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatcrisis, maar minder dan de helft van de landen heeft systemen voor vroegtijdige waarschuwing voor extreem weer.

     

  • Naarmate de opwarming van de aarde toeneemt, kunnen “tipping points” in het klimaatsysteem niet worden uitgesloten. Deze omvatten het uitdrogen van het Amazoneregenwoud, het smelten van de ijskappen en de verzwakking van de Atlantische meridionale kantelende circulatie, bekend als de Golfstroom.

     

  • Tegen 2050 zullen meer dan 1,6 miljard mensen in 97 steden regelmatig worden blootgesteld aan driemaandelijkse gemiddelde temperaturen van minstens 35 graden.

12.000.000.000.000 euro

Het rapport United in Science werd gecoördineerd door de Wereld Meteorologische Organisatie en omvat het VN-milieuprogramma, het VN-bureau voor rampenrisicovermindering, het Wereldklimaatonderzoeksprogramma, het Global Carbon Project, het Britse Met Office en het Urban Climate Change Research Network.

Los daarvan zeiden onderzoekers van de Universiteit van Oxford dat het verschuiven van de wereldeconomie naar een CO2-arme basis de wereld tegen 2050 ten minste 12.000.000.000.000 euro (12 biljoen) zou besparen, vergeleken met het huidige niveau van het gebruik van fossiele brandstoffen. 

De actuele energiecrisis en de daarbij horende stijgende prijzen voor gas hebben de kwetsbaarheid aangetoond van economieën die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.