SDG-bus naar Maasgouw: lokale actie tijdens corona

De SDG-Stedentrip trekt op 12 september met de VIP-bus naar Maasgouw. Om er in gesprek te gaan over hoe je ook in coronatijd de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) lokaal op de agenda zet.   

Hoe blijf je tijdens corona als lokale overheid in gesprek met burgers en ondernemers, om samen aan maatschappelijk thema’s als klimaatverandering en gezondheid te werken? En hoe inspireer je mensen om met hun nieuwe inzichten een volgende stap te zetten? 

Na een geslaagde pilot trekt de VIP-bus (die staat voor Very Inspiring People, Places & Projects) naar Maasgouw om bovenstaande uit te zoeken. De bus neemt daarbij de SDG’s als kompas voor een nieuwe blik op de toekomst. 

Global Goals-gemeente

De eerste halte waar de bus halt houdt is in Stevensweert, waar burgemeester Stef Strous plaatsneemt op de de drivers seat. Hij zal zijn vertellen waarom de gemeente Maasgouw als nieuwe Global Goals-gemeente de Sustainable Development Goals als kompas hanteert voor duurzame en sociale ontwikkeling. Waar wil de gemeente zelf staan in 2030? 

Daarna reist de bus verder de regio door, op zoek naar de mensen die verschil maken. Twee van deze koplopers zijn Antoinette Herfs en Janna Bongers.

Koplopers

Antoinette Herfs is als initiatiefnemer betrokken bij diverse sociale initiatieven van de werkgroep Leef Linne. Een daarvan is SmikkeLin, een sociaal eetpunt in Linne met gezamenlijke maaltijden voor (eenzame) ouderen. Janna Bongers is een jonge ondernemer uit Thorn die die vanuit bedrijf Prepit mensen inzicht geeft in hun huidige impact op het klimaat door middel van CO2-vriendelijke recepten. Met trips en adviezen draagt ze bij aan ecologisch bewustzijn over voedsel.Wethouders Wilms, Peters en Snijckers gaan in gesprek met deze koplopers.

Wethouders Math Wilms, Carla Peters en Tim Snijckers gaan in gesprek met deze koplopers. 

Nog twee VIP-gasten zijn Jan Meuters en Xant Veugen. Jan is in 2020 in Maasgouw benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn vele maatschappelijke diensten. Als initiatiefnemer en trekker van de dorpsraad Stevensweert heeft hij een bijdrage levert aan duurzame ontwikkeling op het gebied van natuurbeheer, behoud cultureel erfgoed, sociale cohesie e.d. 

Xant (12 jaar) heeft vorig jaar het initiatief genomen om in gemeente Maasgouw een kinderraad op te richten. Hij reist mee als jeugdreporter en doet verslag van de dag.

Eén van de thema’s is gezondheid, zowel de fysieke, sociale als emotionele variant. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen beter kunnen omgaan met de uitdagingen op die vlakken? 

Tijdcapsule

Tot slot zal de bus in in de gemeente terugblikken op de dag en zal de VNG International de tijdcapsule als estafettestokje doorgeven aan wethouder Johan Lalieu, coördinerend portefeuillehouder voor de Global Goals. In die tijdcapsule worden persoonlijke wensen en dromen van bestuurders, bewoners en jongeren verzameld. 

De centrale vraag die iedereen beantwoordt is: Hoe kunnen we samen werken aan een betere, duurzame wereld? De komst van de bus is de start van deze gezamenlijke reis naar de toekomst, met de SDG’s als gids. 

Meer weten?

Volg de regionale TV-kanaal 1Limburg en ML5 voor een verslag van de SDG-Stedentrip door Maasgouw en omgeving. Wil je meer weten over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en bekijken hoe jij (nog) meer kunt doen? Kijk op www.sdgnederland.nl.