Jongerenvertegenwoordigers van de NJR starten een project op scholen om leerlingen kennis te laten maken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Hoe kunnen scholieren zelf aan de slag met de SDGs? Wij spraken met Martijn Visser, Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.   

Wat houdt jullie SDG project in?

“Op verschillende scholen geven wij als jongerenvertegenwoordigers aan één of meerdere klassen een uitgebreide workshop waarin we op zoek gaan naar goede ideeën van leerlingen over hoe ze bij kunnen dragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Uit deze workshop worden de leerlingen met de beste ideeën geselecteerd die uiteindelijk een kort projectplan mogen schrijven dat ook echt uitgevoerd kan worden. In mei dit jaar worden alle projectplannen van de deelnemende scholen ingezameld en de jury zal hieruit een selectie maken. De zes beste ideeën worden gepresenteerd tijdens een groot evenement in juni. De klas is uitgenodigd om mee te gaan als achterban en om zelf deel te nemen aan het evenement.” 

 

Hoe brengen jullie die grote, abstracte doelen dichter bij de belevingswereld van scholieren?

“Het blijft voor jongeren lastig om actief bij te dragen aan deze mondiale agenda, terwijl de zeventien doelen juist gaan over hun toekomst. Wij vinden het belangrijk om jongeren te betrekken bij deze onderwerpen zodat ze leren dat hun bijdrage, die misschien klein lijkt, eigenlijk onmisbaar is voor het creëren van een betere wereld en wel degelijk impact kan hebben. We focussen daarom op wat ze zelf in hun dagelijks leven kunnen doen om uiteindelijk bij te dragen aan die grote abstracte doelen. Onderwerpen die we hier concreet behandelen zijn bijvoorbeeld de kleding die je koopt, voedsel dat je eet, de manier waarop je reist en wat voor invloed je daarmee hebt op de wereld. Door het behandelen van zeer concrete voorbeelden en die vervolgens te koppelen aan de grotere werelddoelen brengen we de doelen heel dichtbij.”  

 

Wat doet een jongerenvertegenwoordiger? De jongerenvertegenwoordigers van de Nationale Jeugdraad (NJR) vertegenwoordigen de stem van jongeren bij politieke instanties. Ze trekken regelmatig het land in om zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij mondiale onderwerpen. Op scholen geven ze onder andere gastlessen over water, Europa, het klimaat én de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Met wat voor ideeën komen de scholieren zelf aanzetten?

“Vorig jaar hebben we ook een SDG project gedraaid. Daar zijn ontzettend mooie ideeën uit voortgekomen. Bijvoorbeeld: een omgebouwde fiets om je telefoon mee op te laden, een app tegen voedselverspilling of een website over gendergelijkheid. Andere scholieren hebben weer een samenwerking opgestart tussen ouderen en jongeren om van elkaars kwaliteiten te leren (bijvoorbeeld huiswerk hulp in ruil voor computerhulp), en weer een andere scholier gaf een workshop duurzaam koken voor haar buurt.”

Wil je als school graag meedoen aan het SDG project of wil je meer informatie over het project of evenement? Stuur dan een mail naar vncoordinator@njr.nl