Publicatie                                   17 Doelen Wegwijzer

Vandaag verscheen de nieuwe versie van de 17 Doelen Wegwijzer. Het is de kindervariant van de CBS-rapportage ‘Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals’ die jaarlijks op Verantwoordingsdag aan de Tweede Kamer wordt overhandigd. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe Nederland scoort op de Sustainable Development Goals (SDGs). De 17 Doelen Wegwijzer is een handige en interactieve routebeschrijving die kinderen langs de 17 SDGs leidt. Initiatiefnemer Anne-Marie Rakhorst (Duurzaamheid.nl) legt uit waarom het zo belangrijk is dat juist kinderen toegang krijgen tot deze informatie: ‘Als je weet wat er aan de hand is in de wereld, dan kun je zelf actie ondernemen en volwassenen aanspreken over jouw toekomst. Kinderen hebben weliswaar geen stemrecht, ze hebben wel een stem. Bovendien gaat het in 2030 vooral om hún wereld.’

 
In 2019 lanceerde Duurzaamheid.nl met medewerking van het CBS de eerste kinderversie van de 17 Doelen Wegwijzer. Vandaag verscheen een geactualiseerde versie. De 17 Doelen Wegwijzer leidt kinderen langs de doelen, met informatie, weetjes, filmpjes, interviews én tips om zelf aan de slag te gaan. De wegwijzer is onderdeel van 17 doelen die je deelt, het platform dat kinderen meeneemt in de huidige stand van zaken rond de Werelddoelen (oftewel de Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Deze doelen werden in 2015 ondertekend door 193 landen, waaronder Nederland, en moeten ervoor zorgen dat er wereldwijd een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Deadline voor deze Werelddoelen is 2030. 

 Hoe scoort Nederland?
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat Nederland het bij veel doelen relatief goed doet. ‘De aandachtspunten in Nederland zitten met name op het gebied van milieu, klimaat, energie en gelijke kansen’, weet Rakhorst. ‘Allemaal onderwerpen die juist door kinderen als buitengewoon belangrijk worden gezien.’ CBS-directielid Harry Wijnhoven: ‘Kinderen zijn in mijn ogen de belangrijkste groep in de maatschappij. En dus moeten wij ze wel goed op de hoogte brengen van wat er feitelijk gebeurt.’ De SDGs zijn ogenschijnlijk pittige materie. Maar bij veel thema’s die erin centraal staan, voelen kinderen een grote betrokkenheid. Wijnhoven vertelt: ‘Van pesten tot klimaat, van biodiversiteit tot onderwijs: deze cijfers beslaan alle onderwerpen die voor kinderen interessant zijn.’ 

17 Doelen Wegwijzer uitgebreid met lespakket
Het verschijnen van de jaarlijkse kinderrapportage over de status van de Werelddoelen valt samen met de lancering van de geheel vernieuwde website van 17 doelen die je deelt. De website werd onder meer uitgebreid met een omvangrijke digitale lesomgeving. Voor elk van de 17 doelen is een gratis interactieve digibordles ontwikkeld (ook thuis op laptop en tablet goed te gebruiken). Van hoe-gaat-het-met-deze-dieren-quiz tot recyclekunst-opdracht, van proefje energie opwekken tot democratische verkiezingen in de klas: kinderen kunnen zich op allerlei interactieve manieren onderdompelen in de 17 Werelddoelen.

 ***

Over 17 doelen die je deelt
Kinderen zijn de leiders van morgen. Met hun open blik en sterke rechtvaardigheidsgevoel komen zij beter dan volwassenen tot de kern van wat echt belangrijk is in de wereld. Met die overtuiging startte Annie-Marie Rakhorst, oprichter van Duurzaamheid.nl, in 2016 het platform 17 doelen die je deelt, om juist kinderen te activeren met de Werelddoelen aan de slag te gaan. 

Over Anne-Marie Rakhorst
Anne-Marie Rakhorst zet zich als ondernemer, investeerder en publicist op allerlei manieren in om de Sustainable Development Goals te helpen te behalen. Ze is oprichter van het onafhankelijke platform duurzaamheid.nl en is actief in verschillende commissariaten en initiatieven zoals SDG Nederland, Transitieagenda Consumptiegoederen, Koning Willem I Prijs, Milieu Centraal, CBS en Slum Dwellers International. Ook is Anne-Marie coördinator van de SDG11-alliantie (Duurzame steden). 

De 17 Doelen Wegwijzer is te vinden op www.17doelendiejedeelt.nl