Nadat 300.000 jaar lang de planeet de mens vormde, ligt het lot van de aarde nu in onze handen. Hoe gaan we daarmee om en wat kan Nederland betekenen?
Over die vraag bogen we ons op 12 februari, tijdens de lancering van het UNDP-rapport ‘The next frontier: Human development and the Anthropocene‘.
“Het is een rapport over het menselijke gedrag en de balans tussen mens en aarde”, zei adjunct-secretaris-generaal van UNDP Ulrika Modéer tijdens de lancering. En die balans zit niet goed, gaf ze aan. “Nog geen enkel land in de wereld heeft menselijke ontwikkeling helemaal kunnen loskoppelen van milieuvervuiling.”
Volgens Kitty van der Heijden, directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, biedt de huidige coronacrisis een momentum om die balans te keren. “COVID19 zorgt voor een window of opportunity“, zei ze. “Als we geld op de juiste manier uitgeven om uit deze pandemie te komen, kunnen we ook dichter bij onze doelen komen.”
Ook Pedro Conceição, directeur en hoofdauteur van het Human Development Report, benadrukte dat huidige trends zoals vervuiling en klimaatverandering gevaarlijk zijn voor ons en al het leven op de aarde. “Ongelijkheid tussen landen wordt bovendien steeds groter”, zei hij. “De armste landen zullen aan het einde van deze eeuw de grootste gevolgen van klimaatverandering voelen. Het rapport is een uitnodiging om te kijken naar al die uitdagingen.”
Aoife Fleming (VN-jongerenvertegenwoordiger), Jan van Zanen (burgemeester van Den Haag), Maria van der Heijden (directeur van MVO Nederland), Coenraad Krijger (directeur van IUCN NL) en Maryse Hazelzet (hoofd duurzaamheid bij de Nederlandse Vereniging van Banken) gaven een Nederlands perspectief op het internationale rapport.
De volledige lancering kan je hieronder herbekijken.