In de ‘queer sportschool’ van Senn zijn alle lichamen welkom

Een sportschool waar iedereen zich welkom voelt, en dan vooral queer mensen. Dat is de droom van personal trainer Senn van Beek, die uit ervaring weet dat queer mensen zich in de sportschool vaker onveilig en bekeken voelen. “Als je je kwetsbaar voelt tijdens het sporten, kun je verkrampen en blessures oplopen.”


Dit interview is onderdeel van de Goal Getters-serie die OneWorld in samenwerking met SDG Nederland maakt

Senn van Beek (32) is veel verhuisd in diens leven. “Ik heb daarom veel verschillende sportscholen van binnen gezien.” Maar helemaal thuis voelde die zich nooit. “Ik was bezig met mijn eigen lijf en hoe ik me daarin voelde, ook al voordat ik wist dat ik non-binair ben”, vertelt die. “Als ik met mijn medesporters of coaches sprak, merkte ik een soort taalbarrière. Ik gaf aan dat ik niet comfortabel was en dat mijn lijf niet van mij voelde. Dat werd totaal niet begrepen. Het antwoord was dan meestal dat ik moest afvallen of juist aankomen, maar er was geen aandacht voor waaróm ik me niet goed voelde.”

Senn had ook het idee te moeten voldoen aan een maatschappelijke norm. “Natuurlijk wat betreft de kleedkamers, maar ook bij de groepslessen die verdeeld worden in mannen en vrouwen. En daarnaast de manier waarop iedereen zich hetzelfde hoort te kleden en dezelfde doelen hoort te hebben. Als je enigszins anders bent, val je er al snel buiten.”

‘Mis ruimte voor andere mensen’

Bij alle sportscholen die Senn bezocht, miste die intersectionele inclusie, met andere woorden: inclusie op alle vlakken. Senn is gecertificeerd personal trainer, voedingscoach en behavior change specialist: die helpt mensen om op basis van psychologische kennis hun gedrag aan te passen. Sporten is voor die een manier om zich blijer en comfortabeler te voelen. “Maar ik zag mezelf nergens gerepresenteerd in de sportschool, er waren geen mensen zoals ik. De communicatie, de lessen en de uitstraling van reguliere sportscholen zijn meestal volgens de bekende normen: wit, hetero, dun en cis. Ik miste ruimte voor andere mensen, voor andere lijven.”

Daarom besloot Van Beek zelf zo’n inclusieve plek te creëren, een sportschool die zich in de eerste plaats richt op mensen uit de queer gemeenschap, maar die in alle opzichten inclusief moet worden. 

Lees het volledige verhaal op OneWorld. Of bekijk de hele reeks Goal Getters die OneWorld eerder portretteerde.