Je kunt pas voor je rechten opkomen als je die kent, zegt juristencollectief Nos Direito (Ons Recht). Maar wie geen Nederlands spreekt, kan bijna nergens terecht voor advies. Daarom geven de vrouwen gratis juridische hulp in maar liefst vier talen.
Wat me het meest is bijgebleven?” Elsa Robalo (39) moet even nadenken. De jurist zou tal van verhalen kunnen vertellen over de cliënten van Nos Direito (‘Ons Recht’ in het Portugees), maar ze wil haar woorden zorgvuldig kiezen. Het Rotterdamse bureau voor juridisch advies richt zich namelijk vooral op de Kaapverdische gemeenschap, waarin “iedereen iedereen kent”.
“Er komen vaak mensen die bang zijn hun baan kwijt te raken door ziekte.” Robalo noemt het voorbeeld van een vrouw die verspreid over twee jaar meermaals ziek was geweest. Haar werkgever had dat als één ziekteperiode in de administratie verwerkt. “Dat zien we vaker: werkgevers die strategisch met ziekmeldingen omgaan om iemand eruit te werken. Dat kan heel intimiderend zijn, al sta je vaak sterker dan je denkt.”
Maar dat moet je als burger dan wel wéten. Nos Direito biedt daarom gratis eerstelijns juridisch advies, in vier talen: Nederlands, Engels, Kaapverdisch en Portugees. Het motto van de organisatie, aldus Robalo: ‘Je kunt pas opkomen voor jouw rechten als je weet wat die zijn’. Want hoewel eerstelijns advies inhoudt dat de juristen geen procedures starten, kan een simpel advies of een duw in de juiste richting al een wereld van verschil maken. De simpelste tip – je hoeft nooit iets te tekenen zonder dat je de tijd krijgt om eerst onderzoek te doen – helpt veel mensen, vertelt Robalo trots. “Ze komen heel onzeker binnen en lopen vol zelfvertrouwen weg. Daar is het ons om te doen.”
Lees het gehele artikel op OneWorld. Lizandra de Brito en Elsa Robalo zijn Goal Getters: personen die zich inzetten voor het behalen van de Sunstainable Development Goals (SDG’s). Het magazine OneWorld brengt deze pioniers in samenwerking met SDG Nederland in beeld.