Van 6 tot en met 17 november is Fiji voorzitter van de klimaattop in Bonn. Als voorbereiding vond de pre-top op 18 oktober plaats op Fiji. De minister-president van heeft Fiji zich uitgesproken over de urgentie van klimaatactie, meldt IISD.
Tijdens de pre-top bespraken landen de afronding van richtlijnen voor de Parijsakkoorden. Hierin kwamen o.a. de financiering van klimaatactie en de samenwerking tussen overheden, bedrijven en het maatschappelijk middenveldveld ten sprake.
Belangrijke punten
Ten eerste moet een er een robuust raamwerk komen voor de rapportage over klimaatactie en de financiering daarvan, vinden de partijen op de pre-top. Belangrijk daarbij is dat ontwikkelde landen de jaarlijks beloofde 100 miljard dollar, daadwerkelijk beschikbaar maken. Via nationaal bepaalde contributie- en adaptatieplannen moeten extra investeringen uit de private sector worden gewonnen. Dit alles moet gebeuren via partnerschappen, waarin alle sectoren, van nationale overheden tot individuen, bij betrokken zijn.
Investeren in klimaatactie
Via ‘groene obligaties’ onderneemt Fiji zelf al actie. De overheid van Fiji verkoopt deze obligaties en de opbrengsten hiervan besteed Fiji aan klimaat-gerelateerde projecten. Op deze manier heeft Fiji al ongeveer 50 miljoen dollar opgehaald voor het klimaat. Fiji is het eerste opkomende land dat meedoet in de wereldwijde groene obligatie of ‘Green Bond’ beweging, meldt de Wereldbank. Een deel van de opbrengt van deze obligaties gaat Fiji gebruiken om het land volledig op hernieuwbare energie te laten lopen.
De nood is hoog
Met meer dan 300 eilanden is de nood voor klimaatactie hoog voor Fiji en andere eilandstaten. Fiji’s minister-president Bainimarama zei dan ook dat “Fiji op de frontlinie van klimaatverandering staat”. Eilandstaten zijn veelal extreem kwetsbaar voor o.a. orkanen, zeespiegelstijging en oceaanverzuring. Om de gevolgen van deze fenomenen te bestrijden is het belangrijk dat de Parijsakkoorden “tot leven komen door echte projecten, voor echte mensen, met echte impact”, zegt Bainimarama.
Bron: IISD
Foto: Björn Groß