In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen voert SDG Nederland campagne voor een duurzaam regeerakkoord, met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als leidraad.
Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In theorie kiezen we hoe Nederland er de komende vier jaar uit gaat zien. Maar het zijn beslissende tijden waarin wij en onze planeet onder druk staan. Denk aan de klimaatcrisis, de afnemende biodiversiteit en de groeiende ongelijkheid. Aan een pandemie waarvan het einde nog altijd niet in zicht is.
Als we die dingen de komende jaren niet aanpakken, zullen ze ons nog veel langer achtervolgen. Daarom is het komende regeerakkoord zo belangrijk.
Wat we het nieuwe kabinet vragen, kunnen we samenvatten als ‘duurzaamheid’. Dat is meer dan groen alleen. Uiteraard hebben we klimaatactie en natuurherstel nodig. Maar duurzaamheid betekent ook gelijke kansen, innovatie en kwalitatieve banen.
Politiek mag niet achterblijven
De transitie naar meer duurzaamheid is al volop bezig. Overal in Nederland zijn mensen en bedrijven aan het experimenteren en innoveren. Als de overheid een handje helpt, kan die trend zich doorzetten en kunnen ze samen optellen tot iets revolutionairs.
Met de campagne #DuurzaamRegeerakkoord wil SDG Nederland die energie én bezorgdheden bundelen in een gezamenlijke oproep aan het nieuwe kabinet. Om zo ook de politiek mee op snelheid te krijgen.
Het manifest waar deze campagne op is gebaseerd, definieert duurzaamheid aan de hand van de zeventien duurzaamheidsdoelen (kortweg SDG’s of Sustainable Development Goals). De SDG’s zijn in 2015 afgesproken door de 193 VN-landen, waaronder Nederland. Maar ons land heeft de doelen nooit omgezet in een nationaal actieplan.
Manifest met drie centrale vragen
Concreet vraagt het manifest het nieuwe kabinet drie dingen: (1) maak een nationaal actieplan om de SDG’s te behalen; (2) zorg dat beleid en middelen hier consequent aan bijdragen; en (3) laat burgers, jongeren en organisaties hierover meedenken.
Zowel burgers als organisaties kunnen het manifest ondertekenen. Met die steun stappen we na 17 maart naar de partijen die dan aan zet zijn. Hoe langer de lijst van ondertekenaars, hoe sterker de boodschap: het komende regeerakkoord moet duurzaam zijn.
—
SDG Nederland is een stichting die burgers en organisaties informeert, activeert en verbindt rond de duurzaamheidsdoelen. We faciliteren een groot netwerk van maatschappelijke organisaties, jongerengroepen, gemeenten, financiële instellingen, onderwijs- en kennisinstellingen en bewonersinitiatieven.
Vragen? Kijk op duurzaamregeerakkoord.nl of mail contact@duurzaamregeerakkoord.nl
Foto. Janna is een van de ‘Goal Getters‘. Dat zijn mensen die hun wijk, school of werk beter maken. Zij dragen bij aan één van de zeventien SDG’s en inspireren anderen om zich aan te sluiten en de wereld rechtvaardiger te maken. “In deze beslissende tijd zullen we de impact van onze stem op 17 maart veel langer voelen dan 4 jaar”, zegt Janna over het duurzaam regeerakkoord. Janna’s portret is gemaakt door Coco Olakunle.
Ik doe graag mee. SDG’s zijn helder. Als iedereen dit verwerkt in beleid (rijk, provincie en gemeenten) dan denken we niet meer in silo’s én hebben we een heldere kapstok om de voortgang te meten en te ontdekken waar zaken schuren en waarom. Rekenkamers krijgen het een stuk makkelijker en het wordt beter meetbaar hoe beleid (vanuit diverse onderdelen) integraal uitwerkt. Hopelijk wordt het hierdoor makkelijker om de menselijke maat in het oog te houden én te handhaven en met elkaar te verduurzamen
Ik heb getekend.
Ja! Beleid moet gemaakt worden met de SDG’s in het achterhoofd!
Natuurlijk doe ik mee
Een uitstekend idee om de formateur op te roepen om met een duurzaam regeerakkoord te komen, pgebaseerd de 17 duurzame doelen zoals die in 2015 zijn geformuleerd en zijn vastgesteld, ook door Nederland ondertekend.
In feite zijn deze doelen al weer achterhaald. De situatie is verslechterd.
Ik teken omdat dit concrete actie is om de politici onder de druk te zetten.
Ik ben benieuwd of over twee weken er een analyse in hoeverre de 17 doelen in de verkiezingsprogramma’s zijn verwerkt.
Ja, heel graag. Lijkt me de eerste prio, omdat zonder duurzaamheid de andere prioriteiten ook geen kans meer hebben.
Hier gaat het om.
Het roer moet om.
Nu de politiek nog!
Het zou mooi zijn als de politiek een keer, in plaats van loze woorden uitkramen en ‘partijtjes’ tegen elkaar speelt, echt daadkrachtig een aantal doelen stelt die daadwerkelijk bijdragen aan een beter symbiose tussen onze planeet en de mens en de mensen (en dieren) onderling.
We kunnen niet doorgaan met de problemen naar de toekomst verplaatsen. Actie is noodzakelijk.
Verstandige mensen willen graag het Leven houden. Echte politici vertegenwoordigen verstandige mensen. Het parlement gaat dus een duurzaam regeerakkoord met elkaar afspreken.
Ook een stuk socialer graag, wat voor mij inhoudt dat na minstens 40 jaar een grens wordt gesteld aan voortdurende schaalvergroting en individualisering, op zowel privaat as publiek terrein.
Met als belangrijk doel voor de komende 4 jaar ook de feitelijk nog onbekende uitwerking van het Pensioenakkoord, waarin de trend van individualisering in de jaren 2021 tot 2026 nog verder door lijkt te werken.