Global Goals Accelerator
Samen een slinger geven aan de Global Goals, dat is het doel achter de estafettebijeenkomsten van de Global Goals Accelerator. Tijdens deze estafettebijeenkomsten gaan duurzame denkers en doeners uit allerlei verschillende sectoren met elkaar in gesprek over trends, oplossingen én wat je zelf kunt doen voor het realiseren van de doelen in 2030. Verbinden is de sleutel tot succes want “niemand kan deze doelen afzonderlijk hanteren”, zegt initiatiefnemer Alide Roerink van het Earth Charter tijdens de opening.
Producent, consument en alles daartussenin
Charlotte Linnebank van Questionmark trapt deze tweede bijeenkomst af met een inhoudelijk verhaal over productie en consumptie. Doel 12 gaat over ook over andere doelen, vertelt Linnebank. Over milieu-impact, maar ook over gezondheid en mensenrechten. Als we doel 12 willen behalen, moeten we duurzamer gaan produceren vindt Linnebank, “van zaadje tot karbonaadje”. Zowel consumenten als producenten zijn hier verantwoordelijk voor. Ze hebben invloed maar bepalen volgens Linnebank niet wat er geconsumeerd of geproduceerd wordt. Deze macht ligt in handen van de spelers in het midden van de productieketen, de grote supermarktketens. En de impact van wat er in het midden van de keten bepaald wordt, is voor consumenten en boeren veel groter dan voor de supermarktketens zelf, aldus Linnebank.
Volgens Linnebank begint verandering bij goede kennis en informatie over wat duurzaam produceren en consumeren nu precies betekent. “We moeten veel beter geïnformeerd worden over de invloed van onze consumptie- en productiepatronen op milieu, mensenrechten en dierenwelzijn”, vindt Linnebank, want pas dan kunnen we er iets aan veranderen.
“als ik vanavond een aardappel minder eet is het niet zo dat iemand ergens anders een aardappel meer eet”
Biologische landbouw als het kan
Christy van Beek, programma coördinator voedselzekerheid bij Wageningen UR gaat dieper in op Global Goal 2, voedselzekerheid en duurzame landbouw. Het voedselprobleem moet hoofdzakelijk lokaal worden opgelost vindt Van Beek. “Er wordt wel eens gezegd dat het mondiale voedselprobleem een distributieprobleem is. Maar als ik vanavond een aardappel minder eet is het niet zo dat iemand ergens anders een aardappel meer eet.” Ieder land, regio of gebied heeft weer te maken met andere problemen rondom voedselproductie, vertelt Van Beek. Dit kan te maken hebben met onkunde van het bodemgebruik, maar ook urbanisatie, verandering in consumptiepatronen en klimaatverandering hebben invloed op voedselproductie.
“Ik wil geen knuppel in het hoenderhok gooien, maar een volledig duurzaam landbouwsysteem bestaat niet”, zegt Van Beek. Bovendien is er niet één landbouwsysteem overal ter wereld toepasbaar. Daarom pleit Van Beek voor patchwork agriculture. Ook hier speelt informatie een grote rol. Binnen patchwork agriculture moet er namelijk eerst informatie worden vergaard over de omstandigheden in een bepaalde regio of gebied, en pas dan wordt er in samenwerking met lokale spelers bepaald welk landbouwsysteem daar het best zou werken. Deze manier van werken is volgens Van Beek niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. En informatie is hierin de sleutel tot succes. “Ik ben voor biologische landbouw als het kan. Maar in bepaalde gebieden zijn nu eenmaal niet genoeg organische stoffen aanwezig. Dit maakt biologisch verbouwen onmogelijk”, aldus Van Beek.
Op zoek naar oplossingen
Na deze inhoudelijke verhalen gaan de deelnemers in twee groepen uiteen om zich het hoofd te breken over mogelijke oplossingsrichtingen binnen de twee doelen. De vraag van workshopbegeleider Madelon Eelderink van 7Senses is helder: wat zijn oplossingen waar de maatschappij in 2030 iets aan heeft en waar wij direct mee aan de slag kunnen? Van onafhankelijke raadgevers aanstellen binnen een productieketen tot true pricing, de vraag van de consument zichtbaar maken, betere reclame en samenwerken met de verschillende spelers binnen de keten. De discussies blijven tot ver na eindtijd doorgaan en er worden waslijsten aan mogelijke oplossingen aangedragen.
“Power to the people”, zegt Ignaz Anderson, directeur van de Iona Stichting in het slotwoord. Als consument heb je invloed op wat er geproduceerd wordt, Hier liggen kansen en die moeten we volgens Anderson gebruiken. “Blijf jezelf bij elke keuze afvragen, kan ik het voor mezelf verantwoorden?”, adviseert Anderson, “maak van de Global Goals niet alleen local goals, maar ook jouw personal goals.”
Wil je deelnemen aan een van de estafettebijeenkomsten over de Global Goals? Neem dan een kijkje in de kalender op de website van de Global Goals Accelerator.
Foto’s: GEOMAN Fotografie