Win-win situatie voor Nederland bij het volgen van SDGs

De nieuwe beleidsnota van minister Sigrid Kaag neemt de SDGs als leidraad. Door te investeren in de 17 doelen worden conflict, migratie, armoede en terreur aangepakt. Maar er is ook kritiek op de nieuwe richting.

De nota die vrijdag verscheen, geeft nieuwe richting aan het beleid voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS). Met het motto ‘Investeren in perspectief’ worden de plannen ingeluid. Nederland is nauw verbonden met de rest van de wereld en moet hierop inspelen. Minister Kaag wil dat ontwikkelingssamenwerking zich gaat richten op de bestrijding van de grondoorzaken van armoede, migratie, terreur en klimaatverandering.

Vier hoofddoelen

De nieuwe richting wordt opgehangen aan vier ‘nauw verbonden’ hoofddoelen:

  • Voorkomen van conflict en instabiliteit
  • Verminderen van armoede en maatschappelijke ongelijkheid
  • Bevorderen van duurzame inclusieve groei en klimaatactie wereldwijd
  • En het versterken van het internationaal verdienvermogen van Nederland

West- en Noord-Afrika en het Midden-Oosten zullen nieuwe focusgebieden worden. Deze worden omschreven als instabiele regio’s rondom Europa. “De snelgroeiende groep jongeren in deze regio’s heeft perspectief nodig op een toekomst met werk, onderwijs, gelijke kansen en veiligheid”, stelt minister Kaag. Dit soort maatregelen moet de migratiestroom naar Nederland toe beperken.

Verder ziet minister Kaag veel potentie in het Nederlandse bedrijfsleven om een positieve bijdrage te leveren aan maatschappelijke thema’s. De nadruk ligt hier op het tegengaan van klimaatverandering. Maar maatschappelijke projecten zijn moeilijk te financieren, stelt minister Kaag. Daar kan een investeringsinstelling als Invest-NL uitkomst bieden.

In de nota is veel aandacht voor een nieuw nationaal fonds voor klimaat en ontwikkeling. Dit fonds stelt 40 miljoen euro per jaar beschikbaar om klimaatadaptatie en -mitigatie in ontwikkelingslanden aan te pakken.

SDGs uitgelicht

Minister Kaag noemt de SDGs de leidraad voor haar nieuwe beleid. De 17 doelen zijn volgens Kaag de “de ultieme preventieagenda”. Het werken aan SDGs is een investering in het voorkomen van nieuwe conflicten. Hier komt het ‘Investeren in preventie’ motto goed naar voren.  Ook bieden de SDGs volgens minister Kaag innovatieve kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe markten aan te boren.

Kritiek

Daniëlle Hirsch van Both Ends is kritisch op de focus van minister Kaag. Migratie en gender voeren de boventoon, maar uitstoot van CO2 wordt genegeerd, schrijft ze in het ontwikkelingsblad Vice Versa. “De nota mag dan doorspekt zijn van het woord ‘klimaat’, maar net als de rest van het Kabinet heeft Minister Kaag geen ambitie om de uitstoot die Nederlandse sectoren direct of indirect genereren in het buitenland, tegen te gaan.”

Barbara van Paassen van ActionAid levert ook kritiek. In Vice Versa schrijft ze over de nadruk in de nota op het eigenbelang voor Nederland. “Solidariteit lijkt een vies woord te worden. En dat terwijl we toch ook gewoon met elkaar hebben afgesproken dat armoede, ongelijkheid en mensenrechtenschendingen onacceptabel en onnodig zijn en dat rijkere landen – waar Nederland duidelijk toe behoort – daar een rol in hebben te spelen?”.

Het lijkt of Kaag deze kritiek al anticipeerde. Ze omschrijft de nota namelijk als ‘een klassieke win-win’: “Het opkomen voor de welvaart en stabiliteit van anderen heeft een positief effect op het welzijn van de Nederlander.”

Klik hier om de volledige beleidsnota te lezen.

 

Foto: RVD | Nia Palli