Zo denken Nederlanders over de SDGs

Wat weten Nederlanders van de SDGs? Welke doelen vinden ze belangrijk? En dragen ze zelf bij aan een duurzame en eerlijke wereld? Kaleidos Research deed afgelopen zomer onderzoek naar Nederlanders en de SDGs.

In september 2015 ondertekenden 193 landen de nieuwe ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties (VN). Deze agenda is de opvolger van de Millenniumdoelen en vormt tot 2030 het kader voor minder armoede en ongelijkheid op de wereld. De afspraken gaan naast armoedebestrijding ook over de aanpak van klimaatverandering en vrede en veiligheid. De lijst van in totaal 17 nieuwe werelddoelen (Sustainable Development Goals of SDGs) markeert daarmee de transitie van traditionele ontwikkelingssamenwerking naar integrale duurzame ontwikkeling wereldwijd. Ook Nederland heeft zich gecommitteerd aan de agenda. Maar weten Nederlanders eigenlijk wel wat de SDGs zijn? En aan welke van deze 17 doelen hechten zij het grootste belang?

In opdracht van Kaleidos Research/ Stichting NCDO heeft Kantar Public van 8 t/m 14 mei 2017 gegevens verzameld onder Nederlanders. In totaal deden 1.109 Nederlanders uit het TNS NIPObase panel aan het onderzoek mee (netto respons 72%). Deze respondenten vormen – na weging op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en Nielsen regio – een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

Maar weinig Nederlanders zijn bekend met de SDGs

Volgens het onderzoek van Kaleidos Research hebben 7 op de 10 Nederlanders nog nooit van de SDGs gehoord, maar na een korte toelichting kwam Vrede & Veiligheid als belangrijkste werelddoel uit de bus. Opvallend is de opmars van klimaatactie als één van de belangrijkste doelen. In vergelijking met een onderzoek van twee jaar geleden stijgt het doel over klimaat van plek 12 naar 4. Een kwart van de Nederlanders ziet dit doel zelfs als een van de drie belangrijkste doelen om de wereld te verbeteren. De doelen over schoon drinkwater en sanitair en gelijkheid tussen mannen en vrouwen worden een stuk minder belangrijk gevonden dan twee jaar geleden.

Driekwart van de Nederlanders gelooft dat een beter milieu bij jezelf begint. Zij denken dat zij met de keuzes die ze in het dagelijks leven maken kunnen bijdragen aan een schone en duurzame wereld. De eigen invloed op een wereld zonder armoede wordt minder gezien.

Ook de integrale aanpak van de SDGs overtuigt nog niet iedereen. Het merendeel van de Nederlanders is bijvoorbeeld niet overtuigd van de link tussen armoede en klimaatverandering en ruim een kwart denkt dat klimaatverandering geen rol speelt in het ontstaan en bestaan van wereldwijde armoede.

Wil je meer lezen over dit onderzoek? Download dan hier de factsheet ‘Nederlanders & de SDGs’

Foto: Flickr/Jos van Zetten