Meisjes aan het roer op wereldmeisjesdag

Vandaag, 11 oktober is het voor de zevende keer Wereldmeisjesdag. Met Girl Takeovers vraagt Plan International aandacht voor de (on)gelijke positie van meisjes wereldwijd. Duizend meisjes (14-24 jaar) nemen op deze dag belangrijke posities over in de politiek, het bedrijfsleven, de sport en de media.

Meisjes uit meer dan zeventig landen zijn voor één dag Vice-President van Uganda, CEO van Ethiopian Airlines, en in Nederland voorzitter van de Eerste Kamer, minister van Defensie en Kinderombudsman. Diverse grote bedrijven waaronder Google, Facebook, Spotify, Coca-Cola en L’Oréal doen ook mee aan de actie. In Nederland worden gedurende de hele week verschillende posities overgenomen door meisjes. Zo dragen onder andere Ankie Broekers-Knol (voorzitter Eerste Kamer), Ank Bijleveld (Minster van Defensie) en Therese Noorlander (Sustainability Director Coca-Cola) hun positie over, als symbool voor gelijke rechten en kansen.

“De leiders van vandaag zijn rolmodellen om te laten zien dat vrouwen ook krachtige leiders kunnen zijn en rationele keuzes kunnen maken.” – Marjolein Snellink

Marjolein Snellink (25) liep een dag mee met Eerste Kamer Voorzitter Ankie Broekers-Knol. Ze woonde overleggen van de Voorzitter bij, speechte in de VVD-fractie van de Eerste Kamer en heette met de Voorzitter de leden welkom aan het begin van de wekelijkse plenaire vergadering van de Eerste Kamer. Ook bezocht Marjolein ‘s middags een mondeling overleg van de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking met minister Sigrid Kaag diens beleidsnota over ontwikkelingssamenwerking voor de komende jaren en nam ze het Instagram-account van de Eerste Kamer voor een dag over.

 

Marjolein Snellink schudt de hand van senator Reuten (SP) aan het begin van de plenaire vergadering.

 

 

Marjolein Snellink bepleitte in haar speech meer aandacht voor de effecten van beleid op meisjeslevens: “Bij elke beslissing zou moeten worden gedacht: is dit besluit ook goed voor meisjes? Daarnaast zijn de leiders van vandaag ook rolmodellen om te laten zien dat vrouwen ook krachtige leiders kunnen zijn en rationele keuzes kunnen maken. En andersom: dat mannen óók interesse kunnen hebben in zorg en familie. (…) Ik heb vandaag maar één verhaal te vertellen en dat is: ‘Girls get equal’ . Het is hoog tijd dat meisjes wereldwijd zich – net als jongens – kunnen ontwikkelen, vrij van geweld en met respect.” Ze vroeg met name aandacht voor meisjes in ontwikkelingslanden: “Dat zijn we niet alleen moreel verplicht, het is ook nog eens de beste investering. Meisjes die onderwijs krijgen gaan later meer verdienen, trouwen op latere leeftijd én besteden een groter deel van hun inkomen aan hun kinderen en familie dan mannen. Dat noem ik nog eens een smart investment !”

“Het is ook bij Defensie nodig dat er gelijke kansen en rechten zijn voor meisjes en vrouwen.” – Mienke Zwemstra

Mienke Zwemstra (20) neemt de taak van Minister Ank Bijleveld van Defensie over en roept Defensie op om met man en macht mee te werken aan de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in Nederland en in oorlogsgebieden. Mienke: “Het is ook bij Defensie nodig dat er gelijke kansen en rechten zijn voor meisjes en vrouwen. Dat vereist dat zij aan mogen schuiven bij vredesonderhandelingen in hun land en een stem hebben in transitieperiodes. Ook in Nederland moet Defensie garant staan voor de gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen in hun organisatie. Elk meisje en vrouw mag dromen van een betere toekomst. Vandaag als minister van Defensie zet ik een eerste stap.”

 

 

 

Foto’s : Robin Utrecht, Hans van Kouwenhoven