Met haar bezorgservice Freshtable zorgt de 27-jarige Yasmina Khababi voor duurzame, goedkope maaltijden – soms zelfs gratis. Er werken vooral nieuwkomers. “Ik wilde iets opzetten wat klimaatverandering én ongelijkheid aanpakte.”
Dit interview is onderdeel van de Goal Getters-serie die OneWorld in samenwerking met SDG Nederland maakt
Op een lege maag kun je geen revolutie voeren. Dat wisten de Black Panthers al, die in de jaren 60 gratis ontbijt uitdeelden aan zwarte schoolkinderen in de VS. Honger was volgens hen namelijk geen pech, maar een vorm van onderdrukking. Rond dezelfde periode kwam er in Europa en de VS een voedselbeweging op gang die zich richtte op duurzaamheid, eerlijke prijzen en diervriendelijkheid.
Food apartheid
Een nieuwe generatie foodactivisten gooit het roer om en legt juist de nadruk op ongelijkheid. Amerikaanse activisten gebruiken zelfs de term ‘food apartheid’ om duidelijk te maken dat de politiek bepaalt wie toegang heeft tot vers voedsel: zo staan er in zwarte wijken meer fastfoodzaken en minder supermarkten. Hetzelfde geldt voor arme wijken in Nederland, en dat heeft gevolgen voor de gezondheid: in deze wijken kampen relatief veel mensen met onder meer suikerziekte, longziekten en hart- en vaatziekten.
Yasmina Khababi richtte Freshtable op, een bezorgservice van duurzame maaltijden voor een lage prijs. Freshtable neemt voornamelijk nieuwkomers in dienst, deelt regelmatig gratis maaltijden uit en heeft een podcast over duurzaamheid en de voedselindustrie.
“Ik ben opgegroeid in een Marokkaans gezin en kookte veel met mijn moeder en oma. We kweekten groenten en kruiden in onze tuin. Van hen leerde ik dat vers en gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn. Maar het wordt moeilijk gemaakt, met hoge prijzen en ingewikkelde termen. Ooit vroeg ik mijn moeder om een veganistische couscous te maken. Ze zuchtte diep, totdat ik zei: de couscous die je altijd maakt ís veganistisch! Daar stond ze nooit bij stil.”
Gezond verstand en bestaande kennis
“Veel collega’s bij Freshtable uit Syrië, Ghana of Egypte zeggen dat ze niet bezig zijn met duurzaamheid, maar ze hebben wél thuis geleerd om de lichten uit te doen, zwerfafval op te ruimen, zuinig te zijn en vers voedsel te eten. Voor ons is juist dat de essentie van duurzaamheid: je gezond verstand gebruiken en teruggrijpen op kennis die er allang was.
Tijdens mijn studie Bestuurskunde in Rotterdam hielden veel medestudenten zich bezig met het klimaat óf met vluchtelingen. Het frustreerde me dat het verband nooit werd gelegd: migratie en klimaatverandering hebben alles te maken met ongelijkheid. Ik wilde dan ook iets opzetten dat beide thema’s tegelijk aanpakt.
Lees het volledige interview met Yasmina bij OneWorld