Kinderen ‘tekenen’ voor een duurzaam regeerakkoord

Kinderen mochten de afgelopen verkiezingen niet stemmen, terwijl de beslissingen die op dit moment in de politiek genomen worden wel grote invloed hebben op hun toekomst. Door de actie van Meester Thijs konden 26 kinderen toch hun stem laten horen. Nu roepen Thijs en zijn klas andere juffen, meesters en kinderen in Nederland op om ook mee te doen.

Samen met SDG Nederland is Thijs (basisschooldocent groep 6-7-8 op Jenaplanschool De Bijenkorf in Eindhoven) een project gestart om op creatieve wijze te leren over de Duurzaamheidsdoelen (ofwel Sustainable Development Goals: SDG’s), de politiek, democratie en persoonlijke waarden. 

Het project speelt in op de actualiteit: politieke partijen zijn op dit moment bezig met het formeren van een nieuw kabinet, en het opstellen van een regeerakkoord dat bepalend is voor de toekomst van Nederland. Ivy van SDG Nederland: “Onze boodschap aan het nieuwe kabinet is duidelijk: maak een duurzaam regeerakkoord waarin staat dat er, samen met jongeren en maatschappelijke organisaties, een nationaal actieplan wordt opgesteld om de 17 Duurzaamheidsdoelen voor 2030 te gaan halen in Nederland, en zoveel mogelijk daarbuiten.”

Oproep aan de politiek

Om deze oproep kracht bij te zetten, ontwikkelde het netwerk rond SDG Nederland een manifest dat door zowel volwassenen, jongeren als organisaties en bedrijven ondertekend kan worden op duurzaamregeerakkoord.nl. Al duizenden organisaties en mensen hebben getekend, zoals Philips, Oger, Cordaid, onderwijsinstellingen, Wereldwinkels tot aan de Snackbar van de Toekomst.

Ook o.a. Katja Schuurman, Harm Edens en Tanja Jess steunen de oproep. In mei 2021 zal de oproep aan de onderhandelaars van het regeerakkoord en aan Tweede Kamerleden worden aangeboden. Teken je ook?

Stem van de kinderen

Met de actie van meester Thijs en zijn klas laten ze zien dat ook de stem van kinderen niet vergeten mag worden. Het beleid dat nu gemaakt wordt, heeft immers invloed op hun toekomst. Thijs: “Ik vraag de kinderen wat ze belangrijk vinden, en waarom ze dat vinden. Welk toekomstbeeld hebben zij voor ogen? Als je in gesprek gaat geven de kinderen aan dat ze bijvoorbeeld bezorgd zijn om het klimaat, dierenwelzijn, de bio-industrie, maar ook gelijke kansen en zorg voor iedereen.”

Zo geeft Raaj (9) aan: “ik teken voor de gezondheid van de zee, de bossen en het land.” Lihaan (10) vult aan: “Dieren zijn belangrijk voor de gezondheid van ons milieu. Laten we daar dan ook meer voor zorgen.” Sanne (9) zegt: “ik teken voor iedereen gelijke zorg, omdat nu veel mensen dit niet kunnen betalen en dat vind ik niet kunnen.” 

Doe jij als docent ook mee?

Zowel Thijs, zijn 26 leerlingen als SDG Nederland vinden het belangrijk dat het onderwijs en de politiek meer aandacht besteden aan de Duurzaamheidsdoelen. Het goede nieuws is dat je als docent, samen met je leerlingen, hier nu al aan bij kan dragen. 

Thijs: “In het nieuws hoor je veel negatieve berichten, terwijl kinderen vaak juist een positief perspectief kunnen bieden. Ik zou het wel tof vinden als andere scholen dit ook oppakken, zodat we alle tekeningen naar Den Haag kunnen sturen en de politiek op een leuke manier bewust maken van de huidige problematiek en hoe we die aan kunnen pakken.”

Wil jij, jouw kinderen of klas meedoen met dit mooie initiatief? Klik hier voor inspiratie om aan de slag te gaan met de Duurzaamheidsdoelen (SDG’s) . Tekeningen af? Maak er foto’s van, plaats ze op sociale media (gebruik de tag @Duurzaam Regeerakkoord en de hashtags #IkTekenVoor en #DuurzaamRegeerakkoord) en stuur de tekeningen op naar SDG Nederland, t.a.v. Ivy de Bruijn, Linnaeusstraat 2C, 1092 CK Amsterdam. Heb je nog vragen? Mail gerust naar ivy@sdgnederland.nl.