SDG’s op je school of opleiding

De sleutel voor een duurzame toekomst ligt bij het onderwijs. Als de generatie van morgen zich vandaag al de Duurzame Ontwikkelingsdoelen eigen maakt, staan we er goed voor. Scholieren, studenten en leerkrachten kunnen ongetwijfeld met deze tips aan de slag.  

Tips voor het PO, VO & MBO
Tips voor hogescholen en universiteiten

Tips voor het PO, VO & MBO
Toekomstige wereldleiders geven het voorbeeld

De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn een stappenplan voor een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld in 2030. Benieuwd wat jij kunt doen? Bekijk de filmpjes van zeventien jonge, toekomstige ‘wereldleiders’ en deel ze met iedereen. 

‘Teken’ voor een duurzaam regeerakkoord

Kinderen mogen bij de verkiezingen niet stemmen, terwijl de beslissingen die in de politiek genomen worden wel grote invloed hebben op hun toekomst. Door de actie van Meester Thijs konden 26 kinderen toch hun stem laten horen. Nu roepen Thijs en zijn klas andere juffen, meesters en kinderen op om ook mee te doen.

Leren met oog op duurzame ontwikkeling

Deel je de wens dat duurzaamheid in het DNA van het onderwijs komt? Word dan lid van de Coöperatie Leren voor Morgen. Die bestaat uit een groep van organisaties die zich inzetten voor leren met oog op duurzame ontwikkeling: binnen én buiten het onderwijs en van peuter tot professional.   

Een klimaattop door en voor de toekomstige generatie

Er wordt in Nederland veel over het klimaat gesproken door besluitvormers, maar helaas te weinig met de kinderen. De volwassenen nemen besluiten die van invloed zijn op de toekomst van kinderen. Tijdens de Kinderklimaattop draaien we de rollen om. Kinderen krijgen de kans om na te denken over hun toekomst in relatie tot een beter klimaat.

Groen naar school

Gedurende een week komen tienduizenden kinderen lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school. Tijdens de actieweek besteden leerkrachten aandacht aan onderwerpen als klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid met behulp van het aangeboden lesmateriaal.

Breng je bijdrage in kaart op de “Impact Poster” 

Bijdragen aan een betere wereld, wat kan je zélf doen? Je hoort veel over ‘kansen’ in onze maatschappij, om een duurzame toekomst tegemoet te gaan. In deze praatplaat staan de 17 Duurzame Ontwikkeldoelen (SDG’s) centraal. Maker Leonie Haas heeft op één plaat alvast zelf ingevuld hoe je impact kan maken, maar er is ook een sjabloon te downloaden waar je zelf, met je gezin, je klas of je vrienden een eigen versie kan maken.

Begin vandaag voor morgen

Schooldag van de duurzaamheid laat kinderen in de basisschoolleeftijd spelenderwijs ervaren wat de Global Goals zijn en hoe zijzelf hiermee aan de slag kunnen. Om te zorgen dat iedereen kan begrijpen waar de Global Goals over gaan, zijn deze vereenvoudigd maar wel wetenschappelijk onderbouwd, in Junior Global Goals. 

Jongeren dragen bij aan een economisch eerlijke wereld

Day for Change wil bijdragen aan het vormen van een nieuwe generatie bewuste wereldburgers die door hun economisch handelen bij zullen dragen aan een eerlijker wereld. Jongeren zijn immers de ondernemers van morgen. Met het educatieprogramma, de Day for Change Actie, levert Day for Change ook een bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). 

Tijdschrift voor (wereld)burgerschap

Samsam is een methode burgerschap dat bestaat uit een tijdschrift en lesopdrachten voor scholen. In Samsam lezen leerlingen artikelen, interviews en reportages over kinderen uit Nederland én de rest van de wereld. Samsam maakt maatschappelijke thema’s begrijpelijk, door ze uit te leggen vanuit het perspectief van kinderen. Met de lesopdrachten groeit de algemene kennis over de wereld en leren kinderen burgerschapsvaardigheden.

Tips voor hogescholen en universiteiten
Een stage met een duurzame stempel

Sdgs on stage is een initiatief van Fontys, Avans, Hanzehogeschool, Saxion en Duurzaam Bedrijfsleven. Het verbindt studenten, docenten en bedrijven door middel van de SDG’s. Centraal staan betekenisvolle stageplekken die bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Kijk welke bijdrage jouw universiteit levert

De veertien Nederlandse universiteiten dragen met hun onderzoek bij aan alle zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Op de website kun je per doel zien welke bijdragen universiteiten precies leveren. Regelmatig publiceert de VSNU ook een e-zine met een focus op één SDG, zoals deze over SDG2 (Geen Honger).

Gratis cursussen over de SDG’s

Op de SDG Academy is een breed aanbod aan SDG-gerelateerde cursussen te vinden. Zowel specifiek over de zeventien doelen, als over de implementatie van de SDG’s in het algemeen. Deze cursussen worden gedoceerd door academici van over de hele wereld en zijn gratis te volgen.

Kijk hoe ondernemingen bijdragen aan de SDG’s

De Rotterdam School of Management heeft een videoserie ontwikkeld waarin zowel academici als mensen uit de praktijk bespreken hoe business kan bijdragen aan het behalen van de SDG’s.

Leen het brein van 150 wetenschappers

Met een netwerk van bijna 150 wetenschappers ondersteunt Het Groene Brein ondernemers die stappen willen zetten richting een nieuwe, duurzame economie.

Van SDG-uitdaging naar SDG-oplossing

Tijdens de SDG Challenge werken studenten samen met organisaties aan een uitdaging op het gebied van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Met een speciaal ontwikkelde ‘pressure-cooker’ gaat een team in korte tijd van challenge naar oplossing. Belangrijk hierbij is dat er een concrete volgende stap wordt geïdentificeerd, waar één van de deelnemers verantwoordelijk voor is. 

Studenten verduurzamen de universiteit

Een Green Office (GO) is een platform voor duurzaamheid dat door studenten wordt opgestart en gerund en door personeel van de universiteit of hogeschool wordt ondersteund. Het primaire doel van een GO is ervoor te zorgen dat de instelling verduurzaamt in al haar facetten. Op deze manier maken GO’s duurzame initiatieven binnen de hoger onderwijsinstelling meer zichtbaar. 

Een pool van technische en wetenschappelijke expertise

Het SDSN mobiliseert kennisinstituten rondom de SDG’s. Door het samenbrengen van wereldwijde wetenschappelijke en technische expertises, stimuleert het SDSN onderzoek naar praktische oplossingen voor duurzame ontwikkeling. Door als onderwijsinstelling of kennisinstituut lid te worden van het SDSN-netwerk, kan direct bijdragen worden aan onderzoek en onderwijs gericht op de SDG’s.  

Academisch nieuws over de SDG’s

Wageningen University & Research heeft een aparte nieuwspagina over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Hier zijn artikelen en bronnen te vinden over conferenties, projecten en ontwikkelingen gerelateerd aan de SDG’s. Onderaan op de pagina kun je jezelf inschrijven voor hun speciale SDG-nieuwsbrief.  

Become a young leader and support the SDGs

The UN is looking for young leaders like yourself. Every two years, seventeen young change-makers are recognized for their leadership and contribution to a more sustainable world. Convened by the Secretary-General’s Envoy on Youth, the Young Leaders come together as a community to support efforts to engage young people in the realization of the SDGs.  

Pin It on Pinterest