Gids voor luie wereldverbeteraars: makkelijk water besparen

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de watercrisis te keren. Elk mens op aarde – zelfs de meest luie persoon onder ons – kan deel uitmaken van de oplossing. Door enkele eenvoudige goede gewoontes op te pakken kunnen we samen een groot verschil maken.

Water besparen vanaf de bank

Schakel je slapende apparaten uit. 90% van al het opgewekte stroom kost water. Door je apparaten echt uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt in plaats van ze te laten sluimeren bespaar je water en energie.

Het is misschien wel de meest effectieve manier om water te besparen: winkel duurzaam (en minder)! Voor de productie van een spijkerbroek is 10.000 liter water nodig, evenveel als iemand in 10 jaar drinkt.

Water besparen in huis


Gooi geen eetbaar voedsel weg. Naar schatting een derde van al het eten wat er wereldwijd wordt geproduceerd eindigt in de vuilnisbak. De landbouw (zelfs de innovatieve Nederlandse sector) is een van de grootste waterverbruikers en door minder voedsel te verspillen hoeft er ook minder te worden geproduceerd. 

Korter douchen: spreekt voor zichzelf en naast een enorme ‘watersaver’ en ook nog eens lekker voor je portemonnee.

Water besparen, altijd en overal

Eet plantaardig. We kunnen er niet omheen: van de productie van veevoer tot het water voor die miljoenen dieren, de productie van vlees en zuivel kost enorm veel water. Wist je dat qua watergebruik één dag vlees eten (rond de 100 gram) gelijk staat aan één maand iedere dag douchen? Natuurlijk vereist de productie van plantaardige gewassen ook water, maar dit is aanzienlijk minder dan voor vlees. Ter vergelijking: Voor een kilo rundvlees is er 15.500 liter water nodig, voor 1 kilo aardappelen 500 liter.

Lees je in over goed watergebruik, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen en anderen kunt informeren. Als je tot hier bent gekomen dan heb je dus al een mooie stap gemaakt. En om de echte luie wereldverbeteraar nog wat meer op weg te helpen: lees ook eens onze artikelen 8 dingen die je direct kunt doen om de oceanen en zeeën te redden en Water kan ons redden, maar we moeten nu in actie komen