Kamerleden adopteren een SDG

Aanstaande maandag wordt tijdens de SDG Summit in het KIT de campagne ‘Adopteer een SDG’ gelanceerd. Verschillende Kamerleden adopteren voor zes maanden één of meerdere Sustainable Development Goals en verbinden deze doelen zichtbaar en concreet aan hun politieke werk. Waarom? Omdat we een “positief politiek klimaat nodig hebben om de doelen te behalen”, aldus de initiatiefnemers van Building Change. 

Weinig aandacht voor de SDGs in de politiek

Twee jaar geleden werden ze ondertekend, de SDGs. Nederland staat er relatief goed voor om de doelen in 2030 te behalen, maar er zijn ook uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en het stimuleren van duurzame consumptie- en productiepatronen. Volgens de organisaties achter Building Change, een maatschappelijke samenwerking tussen Partos, Foundation Max van der Stoel (FM) en Woord en Daad hebben we een positief politiek klimaat nodig in Nederland om deze uitdagingen aan te pakken. Met de campagne ‘Adopteer een SDG’ willen zij Tweede Kamerleden bewust maken van de uitdagingen, hier in Nederland en in ontwikkelingslanden.

Maandag 25 september, tijdens de SDG Impact Summit in Amsterdam, gaat ‘Adopteer een SDG’ officieel van start. Op dit moment gaan 16 Kamerleden van zeven verschillende politieke partijen (SGP, ChristenUnie, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP), uit 11 verschillende parlementaire commissies, de uitdaging aan. Samen adopteren zij 12 van de 17 SDGs. Dat doen ze niet alleen. Ze worden op de voet gevolgd en gestimuleerd door een breed scala van maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn op de thema’s van de SDGs.

Op de hoogte blijven?

Nieuwsgierig naar hoe de Kamerleden met hun geadopteerde SDG aan de slag gaan? Op SDG Nederland volgen we de Kamerleden het komende half jaar via een interviewreeks en via Twitter houdt Building Change je op de hoogte. In maart 2018 organiseert Building Change een event waar Kamerleden de kans krijgen hun inzet voor hun geadopteerde SDG van de afgelopen periode te presenteren.