Gerelateerde artikelen

Tweede Kamerleden aan de slag met de SDG-agenda

Ban extreme armoede uit. Ga honger tegen en bevorder duurzame landbouw. Promoot gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Bespoedig de transitie naar hernieuwbare energie. Dit zijn enkele van de 17 doelen die we in 2015 hebben afgesproken om de wereld in 2030 een betere plek te maken. De campagne ‘Adopteer een SDG’ is erop gericht om bewustwording te creëren bij de Kamerleden over de Sustainable Development Goals (SDGs). Bewustwording over hoe deze duurzame doelen hier in Nederland en daarbuiten gehaald moeten worden.

Verschillende Tweede Kamerleden adopteren voor zes maanden één of meerdere SDGs. Dat betekent dat zij zich de komende tijd zichtbaar en concreet gaan inzetten voor dit specifieke SDG. Dit kan zijn binnen of buiten de Tweede Kamer, tijdens debatten of werkbezoeken, om zo bij te dragen aan het behalen van de doelen, at home and abroad. Deze Tweede Kamerleden worden proactief gemonitord door een breed scala aan maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn op de thema’s van de SDGs.

Waarom deze campagne?

Nederland staat er relatief goed voor om in 2030 de doelen te behalen. Toch zijn er uitdagingen richting 2030. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbescherming, de transitie naar hernieuwbare energie, onze voetafdruk elders in de wereld en economische en sociale ongelijkheid. Om dit te behalen hebben we een positief politiek klimaat nodig in Nederland. Zodat de politiek, samen met de private sector, maatschappelijke organisaties en de financiële sector, deze doelen gaat behalen. Daarom deze campagne, om de Tweede Kamerleden bewust te maken van de uitdagingen hierin Nederland en in ontwikkelingslanden. Via www.sdgnederland.nl en Twitter blijf je op de hoogte van hun politieke inzet.

 

Overzicht Kamerleden

SDG 1: Joël Voordewind (ChristenUnie), Jasper van Dijk (SP)
SDG 3: Corinne Ellemeet (GroenLinks)
SDG 4: Michel Rog (CDA), Peter Kwint (SP)
SDG 5: Kirsten van den Hul (PvdA), Achraf Bouali (D66), Isabelle Diks (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA), Anne Kuik (CDA)
SDG 6: Corrie van Brenk (50PLUS)
SDG 7: Agnes Mulder (CDA), Sandra Beckerman (SP), Rob Jetten (D66)
SDG 8: Joël Voordewind (ChristenUnie), Mustafa Amhaouch (CDA)
SDG 9: Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)
SDG 10: Sadet Karabulut (SP)
SDG 12: Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Isabelle Diks (GroenLinks)
SDG 13: Agnes Mulder (CDA)
SDG 14: Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Tjeerd de Groot (D66)
SDG 15: Suzanne Kröger (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66)
SDG 16: Salima Belhaj (D66), Anne Kuik (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie)
SDG 17: Bram van Ojik (GroenLinks)

De initiatiefnemers

‘Adopteer een SDG’ is een initiatief van Building Change, een maatschappelijke samenwerking tussen Partos, Foundation Max van der Stoel (FMS) en Woord en Daad. Volg ons op twitter: @B_ChangeNL

‘Adopteer een SDG’ wordt officieel gelanceerd op 25 september tijdens de SDG Impact Summit in het KIT in Amsterdam. In maart 2018 organiseert Building Change een event waarop Kamerleden de kans krijgen om hun inzet m.b.t. hun geadopteerde SDG van de afgelopen periode te presenteren.

 

Meedoen?

Ben je Kamerlid of werk je bij een maatschappelijke organisatie en wil je graag aanhaken bij de campagne? Dat kan via Evert-Jan Brouwer: e.brouwer@woordendaad.nl.

Wil je op de hoogte blijven over de acties van de Kamerleden? Abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief via adopteereensdg@gmail.com.

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door:

Pin It on Pinterest