Op woensdag 18 oktober vond de vijfde editie plaats van ADE Green. Het duurzame zusje van het Amsterdam Dance Event waar duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke verandering centraal staan. Waar normaal gesproken ADE draait om feesten hoorde redactielid Caius Nijstad een ander deuntje in het DeLaMar theater: de beat van duurzame innovatie. Geïnspireerd door deze beat, schetst hij in deze blog het festival van de toekomst.

BLOG – Tijdens ADE Green volgde ik de hele dag verschillende workshops, pitches en toespraken over hoe de muziek en festival industrie een steentje bij kan dragen aan een betere wereld. Met een kritische blik werd die dag gekeken naar hoe festivals bijvoorbeeld duurzamer kunnen worden. Op dit punt bleken de sprekers op ADE Green iet alleen kritisch, maar ook vooruitstrevend te zijn. Dit kwam vooral naar boven door de vele innovatieve ideeën die verschillende partijen uit de technologie-, muziek- en non-profit sector naar voren brachten. Op basis van vijf korte pitches van verschillende startups schets ik hier een kort scenario voor de festivals van de toekomst.

Vol zin loop je naar het festivalterrein. Ondanks dat het gisteravond de hele nacht heeft geregend kan jij toch je mooie witte schoenen aan. Hempflax heeft namelijk een henneptapijt neergelegd, wat ervoor zorgt dat jij niet met je verse kicks in de modder staat te stampen. Afgezien van het voordeel dat je nu in je mooie schoenen de show kan stelen, is het belangrijker dat de grasmat onder het tapijt het door het materiaal niet zo zwaar te verduren heeft.

Op deze prachtige festival dag schijnt de zon fel, dus is het belangrijk om genoeg te drinken. Je loopt naar de bar en haalt een flesje water. In plaats van je gebruikelijke plastic fles krijg je een soort doorzichtige sinaasappel. De mensen van Skipping Rocks Lab hebben van zeewier een membraan gemaakt waarin jouw ‘partjes’ met water zitten. Deze membranen kun je gewoon opeten en zo laat je dus geen afval achter.

Om ook goed voor je oren te zorgen doe je natuurlijk oordopjes in. Jij tovert je Flowerplugs tevoorschijn. Deze 100 procent bio-afbreekbare oordoppen helpen niet alleen jouw gehoor, maar ook de bijen. In ieder oordopje zit namelijk een bloemzaadje.

Na een tijdje gedanst te hebben roept de natuur (dat je lekker bezig bent, maar ook dat je naar de wc moet). Je gaat lekker zitten op een van de comfortabele toiletten van Kakis die in samenwerking met Pee Power jouw ontlasting gebruiken om energie op te wekken waarmee jij jouw telefoon weer kan opladen. De energie wordt opgewekt doordat jouw urine in een cel met microben terecht komt. Deze microben gebruiken de urine als brandstof voor hun eigen groei en uit die groei komt als bijproduct elektriciteit.

Na een fantastisch dagje op het festival plant je onderweg naar huis jouw oordopjes bij je favoriete spot in het park. Als je over twee weken terugkomt, bloeit hier jouw mooie bloem en kan je heerlijk nagenieten van die ene fijne dag.

Pin It on Pinterest