In de startblokken voor een ‘decennium van actie’

Met vijf jaar op de teller en nog tien jaar te gaan, breekt de cruciale periode aan voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Nederland heeft alles in huis om die sprint tot een goed einde te brengen.

‘We starten 2020 met een gevoel van onzekerheid en onveiligheid’, zei VN-chef António Guterres bij de start van het nieuwe jaar. Hij verwijst onder meer naar catastrofale bosbranden in Australië de en de hernieuwde spanning in het Midden-Oosten. ‘De wereld voert oorlog en de wereld warmt op.’

Maar de topman kwam ook met een boodschap van hoop. ‘Ik heb vertrouwen in de jonge generatie’, zei hij. ‘Zij staan telkens aan de frontlinie, of het nu gaat over klimaatverandering, mensenrechten of sociale rechtvaardigheid. Weet dat ik aan hun kant sta.’

Guterres trapte ook de ‘Decade of Action’ af voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, tien jaar waarin we woorden in actie moeten omzetten. Tien jaar waarin de wereld de koers voor de komende decennia zal bepalen. Hij noemde de SDG’s een ‘blauwdruk voor een eerlijke globalisering’.

Met die blauwdruk kunnen wij ook in Nederland aan de slag.

Samen voor hetzelfde doel

2020 komt ook bij ons met grote uitdagingen. Nederland mag dan wel goed scoren op doelen als ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’, op andere SDG’s loopt ons land flink achterop.

Met name op de doelen die betrekking hebben op de leefomgeving (‘klimaatactie’, ‘leven op het land’ en ‘leven in het water’) scoren we een stuk lager dan andere Europese landen. Ook op vlak van gendergelijkheid is er nog werk aan de winkel.

Gelukkig barst Nederland van de actie. Ontelbare initiatieven dragen (al dan niet bewust) bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Die inspanningen wil SDG Nederland verenigen. Door samen aan de gezamenlijke agenda van de Ontwikkelingsdoelen te werken, komen we verder. Het werkt inspirerend om te zien hoeveel bewoners, verenigingen, bedrijven en overheden eigenlijk hetzelfde nastreven.

Hernieuwd vertrouwen

Dat doen we door organisaties samen te brengen in onze online community. Daar kunnen ze zien wie al actief is (waar en rond welke SDG’s) en hoe ze de krachten kunnen bundelen. Ook offline brengen we organisaties samen, bijvoorbeeld in coalities per SDG en op de jaarlijkse SDG Action Day.

Individuele bewoners helpen we met de wegwijzer op pad om concrete stappen te ondernemen en zelf een verschil te maken.

Zo trappen we, ondanks de grote uitdagingen, met een hernieuwd vertrouwen het nieuwe decennium af. Het zal een sprint worden richting 2030, maar alles ligt nog binnen bereik. 

Ook VN-topman Guterres is hoopvol. ‘Blijf je mening verkondigen, blijf groots denken’, besluit hij in zijn nieuwjaarsboodschap. ‘Blijf grenzen verleggen, en houd de druk erop. Het is jullie goed recht om de toekomst mee vorm te geven.’