Extreme hitte: ‘Mensheid wordt geconfronteerd met collectieve zelfmoord vanwege klimaatcrisis’

“De helft van de mensheid bevindt zich in de gevarenzone”, waarschuwt secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres terwijl landen overal tegen de extreme hitte strijden. Ook Nederland maakt zich op voor meer en langere hittegolven door klimaatverandering.


Bosbranden en hittegolven die over delen van de wereld grote schade aanrichten, laten zien dat de mensheid razendsnel wordt geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Zoals Portugal, Spanje, Frankrijk en Griekenland waar afgelopen weekend tienduizenden hectaren in brand stonden.

De bosbranden worden aangewakkerd door een ongekende hittegolf – met temperaturen van meer dan 45 graden – een lange periode van droogte, en de harde wind. De Volkskrant schreef er dinsdag uitgebreid over. De combinatie van hittegolf en de vroeg ingevallen droogte wordt door specialisten geweten aan klimaatverandering.

‘Geen enkele natie is immuun’

Terwijl regeringen over de hele wereld zich inspannen om mensen te beschermen tegen de gevolgen van extreme hitte, sprak Guterres begin deze week met ministers van 40 landen over de klimaatcrisis (lees meer over de klimaattop in dit stuk van de Guardian). 

De Portugese politicus waarschuwde met harde woorden: “Door overstromingen, droogtes, extreme stormen en bosbranden bevindt de helft van de mensheid zich in de gevarenzone. Geen enkele natie is immuun. Toch blijven we onze verslaving aan fossiele brandstoffen voeden.” Hij voegde eraan toe: “We hebben een keuze. Collectieve actie of collectieve zelfmoord. Het ligt in onze handen.”

SDG 13: klimaatactie

SDG 13 is gericht op de aanpak van door mensen veroorzaakte klimaatcrisis. In 2015 is het Parijs-akkoord tot stand gekomen dat beoogt klimaatverandering en de nadelige effecten daarvan te verminderen. De effecten van klimaatverandering vormen een bedreiging voor mens en natuur.

Lees hier meer over SDG 13

 

Ook Nederland maakt zich vandaag -midden in een hittegolf- op voor een extreem warme dag met uitschieters van 40 graden. Een uitzonderlijk hoge temperatuur voor Nederland, maar ook een waarschuwing voor de toekomst. 

“We gaan vaker dit soort hittepieken en langere periodes van warmte zien”, vertelt weerpresentator en meteoroloog Gerrit Hiemstra bij de NOS. “Het wordt vaker droog, afgewisseld met felle buien en overstromingen. Het weer wordt eigenlijk heel zwart-wit.”

“Decennia geleden waren hittegolven nog zeldzaam. Door klimaatverandering verandert het weer in zijn totaliteit. Het zal nooit meer minder warm worden.”

Elke hittegolf heeft verband met klimaatverandering 

In mei dit jaar werd al bekend dat elke hittegolf tegenwoordig in verband kan worden gebracht met klimaatverandering. Dat blijkt uit een publicatie van de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution. Ook komen extreme regenval en intense periodes van droogte in sommige delen van de wereld nu duidelijk vaker voor als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. 

Snel meer weten over klimaatverandering? Kijk dan deze explainer van NOS op 3