Armoede op het platteland is zichtbaar tot in de ruimte, hebben Deense onderzoekers in Kenia vastgesteld. Met monitoring via satellieten kan men sneller vooruitgang boeken in de strijd tegen armoede, zeggen ze. Vooral voor SDG1: geen armoede, kan de nieuwe methode een groot verschil maken.

Vanuit de ruimte is goed te achterhalen welke gezinnen op het platteland in armoede leven. Dit melden de onderzoekers van de Universiteit van Aarhus in het tijdschrift PNAS. In landbouwgebied in Kenia konden ze op basis van satellietbeelden achterhalen welke gezinnen er slecht aan toe waren. Indicatoren waren onder meer de grootte van de gebouwen en van de onbewerkte percelen en de duur van het groeiseizoen. De beelden tonen ook hoe gezinnen de grond rond hun huizen gebruiken en hoe dit in de loop van de tijd evolueert.

Nauwkeurig

Via een grondige analyse van de satellietbeelden konden de onderzoekers 62 procent van de verschillen in economische omstandigheden tussen de huishoudens verklaren.

“Op basis van satellietbeelden met een hoge resolutie kunnen we de armoedestatus op het niveau van huishoudens in plattelandsgebieden in ontwikkelingslanden heel nauwkeurig beoordelen”, zegt Jens-Christian Svenning van de afdeling Biowetenschappen van de Universiteit van Aarhus.

SDG1: geen armoede

Met precieze gegevens kan men het armoedebeleid beter richten. Dat is belangrijk om de zeventien SDGs te halen in (uiterlijk) 2030 gerealiseerd. Vooral voor SDG1: geen armoede, kan de nieuwe methode een groot verschil maken. Het is namelijk belangrijk om de levensomstandigheden in arme landen overal ter wereld te volgen, zeker waar de bevolking het snelst zal groeien, zeggen de onderzoekers.

Satellietbeelden zijn relatief goedkoop en steeds vrijer beschikbaar, stellen ze. Via monitoring vanuit de ruimte kan men daarom de sociaaleconomische ontwikkeling vaak en op grote schaal meten. Klassieke methodes, die vaak gebruik maken van enquêtes, zijn meestal duur en kosten meer tijd.

Bron: IPS // Foto: PIRO4D @ Pixabay.

Pin It on Pinterest