Nationale Vlaggenactie 2022: hijs de vlag voor de SDG’s!

READ THIS INFORMATION IN ENGLISH

Voor het derde jaar wordt eind september door het hele land de vlag geheven voor de SDG’s. Met de vlaggenactie laten organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties en scholen zien dat ze deel uitmaken van deze mondiale beweging. Doe jij ook mee dit jaar?  

Van de Nederlandse hogescholen tot onze ambassades in het verre buitenland; de vlag zal vrijdag 23 september overal wapperen. Zo laten we elkaar en de wereld zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel hebben.

De vlaggenactie is een initiatief van:

 

De SDG-vlag is gemaakt van duurzaam doek van 100% gerecyclede petflessen en verkrijgbaar in het Nederlands en Engels.

 

Aan iedereen die deelneemt, sturen we in de aanloop nog tips en inspiratie om van de vlaggendag een succes te maken. 

Heb je in de tussentijd inhoudelijke vragen over de vlaggenactie. Mail even naar Thijs.

Of heb je technische vragen in verband met het bestelproces? Dan kun je het beste DVC rechtstreeks contacteren via de chatfunctie op de website of telefonisch via 051 922 8228.

SDG’s: een kleurrijk kompas

De Sustainable Development Goals zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de komende jaren. Van armoede en genderongelijkheid hier in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis; De doelen omarmen alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze geven iedereen een kleurrijk kompas om zelf het verschil te maken.

Instructies voor de vlaggenactie vind je hieronder. Bedankt voor je deelname en we kijken naar jullie acties en foto’s!

Hoe het werkt?

Zoek een mooie, zichtbare plek waar je de vlag kan hijsen. Op vrijdag 23 september, doen we het allemaal samen, maar voordien en nadien mag natuurlijk ook.

Maak een foto of video van de locatie met de vlag en deel die op sociale media. Altijd goed als er gezichten op te zien zijn. Zo weet iedereen wie deelneemt.

Gebruik de hashtag #samenvoordeSDGs of #toghetherfortheSDGs.

Ga met elkaar in gesprek over hoe jullie kunnen bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

 

Wat je nog meer kan doen.

Probeer binnen je bedrijf, organisatie of school een betrokken kern samen te brengen of stel een SDG-ambassadeur aan die het aanspreekpunt wordt voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het behalen van de doelen. 

Zet jullie duurzame helden in het zonnetje. Bijvoorbeeld de personen die dit jaar hebben gewerkt aan ecologische of sociale duurzaamheid, bijvoorbeeld in het kader van corona. Wie verdient er bij jullie een hart onder de riem? Je kan hun foto’s of verhalen publiceren via sociale media of een prijs uitreiken tijdens het hijsen van de vlag.

Betrek kinderen en jongeren bij de actie. Daag hen uit om met creatieve oplossingen te komen voor SDG-uitdagingen of zet hen creatief aan het werk, bijvoorbeeld door hun duurzame dromen op zelfgemaakt vlaggen aan te tekenen en schilderen. 

Als coronamaatregelen het toestaan: organiseer een duurzaamheidsmarkt om lokale duurzame initiatieven en ondernemers in de spotlight te zetten.

 

Inspiratie nodig?

Kijk op 23 september online wat anderen doen. Zoals de organisatoren SDG Nederland (LinkedIn en Twitter), Global Compact NL (LinkedIn en Twitter) en de VNG (LinkedIn en Twitter). Of Liesje Schreinemacher (Twitter) en Sandra Pellegrom, de nationale SDG-coördinator (LinkedIn en Twitter). Op de website van SDG Nederland vind je (digitaal) communicatiemateriaal.

 

AWorld Challenge: Wij dagen je uit

Dit jaar vragen we je niet alleen om de SDG’s uit te dragen, we dagen je ertoe uit! Dat doen we in samenwerking met AWorld, de officiële app van de Globale ACTNOW campagne van de Verenigde naties. AWorld is een gratis mobiele applicatie die iedereen uitdaagt om zelf aan de slag te gaan om de wereld een betere plek te maken. 

Daarvoor gebruikt de app educatie, spelen en beloningen om haar gebruikers te motiveren. Uitdagingen variëren: van het besparen van water of het terugbrengen van je CO2-uitstoot, tot een vriendelijke daad of het hijsen van de vlag. De ‘challenges’ staat open voor iedereen en we willen je aanmoedigen om ook je collega’s, lokale partners, vrienden en familie erbij te betrekken. 

De vlag challenge loopt van 1 september tot en met 27 september. Instructies over hoe je mee kunt doen aan de challenge vind je hieronder.

  1. Download de AWorld app 
  2. wordt lid van team SDG Flag Movement
  3. Zodra de actie op 1 september van start gaat, krijg je een uitnodiging om je te registreren voor de Raise the SDG Flag Challenge
  4. Voer alle acties die je tijdens de uitdaging doet in de app in. 
  5. Leer van je challenges, ontwikkel duurzame gewoontes en heb plezier!