Dag van de Arbeid: Wereldwijde aandacht voor betere arbeidsomstandigheden

Gisteren was het de Internationale Dag van de Arbeid. Deze dag zorgde voor nieuwe discussies rondom werkomstandigheden overal ter wereld. Hoewel het in Nederland relatief rustig bleef, laaiden in andere landen hevige protesten op die misstanden aankaartten en opriepen tot verandering. Hoe is deze dag elders verlopen en wat zijn de actuele thema’s rondom arbeid?

Duitsland

Bij onze oosterburen gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de recente ontwikkelingen op het gebied van werk en zekerheid. Alleen al in Berlijn marcheerden meer dan 14.000 man om te protesteren tegen de groeiende afhankelijkheid van tijdelijke contracten. De Duitse vakbondsvereniging (DGB) wil meer aandacht voor meer zekerheid en sociale voorzieningen voor werknemers.

Frankrijk

De protesten in Frankrijk waren vooral spannend met het oog op de toekomstige verkiezingen. De protesten zorgden dan ook voor verdeeldheid tussen aanhangers van de twee kandidaten: Emmanuel Macron en Marie Le Pen. Er werd uiteindelijk 1 gewelddadig incident gemeld waarbij het tot een confrontatie met de politie kwam.

Turkije

Meer dan 70 mensen zijn opgepakt en gevangengezet tijdens protesten op 1 mei. Sinds het Turkse referendum lopen de spanningen in het land steeds hoger op.

Nigeria

In Nigeria was er vooral kritiek op president Muhammadu Buhari, die geen oog zou hebben voor de arbeiders in zijn land. Volgens de Nigeriaanse Vakbond (NLC) is er een minimale loonsverhoging van 300 % nodig om de plotselinge stijging van olieprijzen te compenseren. Veel mensen weigerden echter de straat op te gaan vanwege de controle van de overheid op vakbondsbijeenkomsten.

Vaticaan

Dit jaar werd de Dag van de Arbeid voor het eerst ook gevierd in Vaticaanstad, de kleinste staat van Europa. De Paus riep op uit te kijken voor gevaren van het moderne individualisme. Tijdens een speciaal georganiseerde mis onderstreepte hij het belang van solidariteit en medeleven.

Malawi

Ook in Malawi werd 1 mei voor het eerst gevierd. Na een verbod van 30 jaar op het organiseren van vakbonden werd er voor het eerst weer openlijk gesproken over de arbeidsomstandigheden in het land.

Indonesië

In Indonesië werd een protestmars naar het presidentiële paleis in Jakarta georganiseerd. Er ontstaat in Indonesië een groeiende middenklasse en burgers eisen een verhoging van het minimum loon en meer werkgelegenheid voor binnenlandse werknemers door de grondstoffen niet voor weinig geld in het buitenland te laten produceren. Ook eisen de werknemers betere arbeidsomstandigheden en gratis gezondheidszorg.

China

In China werd de dag van de arbeid gevierd met de invoering van de 5-daagse werkweek. Voorheen was het gebruikelijk om eens in de twee weken ook op zaterdag te werken. Ondanks de sceptische houding van veel burgers, werden er ook 3000 werknemers geëerd voor hun prestaties en inzet. De Chinese regering hoopt hiermee de toenemende corruptie tegen te gaan.

Bronnen:

Foto: David Holt

The Guardian

The New York Times