Zo kan jij ook in actie komen voor Oekraïne

Het is bemoedigend hoeveel mensen en landen zich op dit moment verenigen om Oekraïne te steunen. Ook als individu kan jij verschillende dingen doen om de Oekraïners te helpen.

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen Oekraïne binnen. Deze crisis stijgt boven alle SDG’s uit. Er worden willekeurige aanvallen uitgevoerd in gebieden waar veel burgers wonen en op beschermde gebouwen zoals ziekenhuizen. Miljoenen mensen proberen vanwege het oorlogsgeweld Oekraïne te verlaten.

SDG Nederland veroordeelt deze oorlogsmisdaden: we kunnen niet toestaan dat beleid wordt gevormd door agressie, en roepen op tot een onmiddellijk herstel van dialoog, vrede en democratie.

Kijk hieronder welke acties jou het meeste aanspreken en doe mee!

Ik doneer geld 

Hulporganisaties weten heel goed wat er nodig is. Doneren is dus een van de meest effectieve manieren om te helpen! Klik hier om te doneren aan Giro 555 voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Ook Save the Children is ter plaatse om de bijna 2 miljoen kinderen die hun huis hebben moeten verlaten bescherming, voedsel en schoon water, kleding, en psychosociale ondersteuning te bieden. Hun werk kan je hier steunen.

Ik ben solidair

Draag Oekraïense vluchtelingen een warm hart toe en laat zien dat je aan ze denkt: teken hier de steunbetuiging. Na ondertekening ontvang je per mail een poster die je kunt uitprinten om achter jouw raam te hangen. Zo kun jij laten zien dat je meeleeft en vluchtelingen een warm hart toedraagt.

Ik verbruik minder gas en verduurzaam mijn woning

“Om het Russisch gasverbruik in Nederland te verminderen, moeten we niet blijven hangen in de fossiele wereld, maar de plannen die we al hadden juist versnellen”, zegt Aniek Moonen (o.a. voorzitter Jonge Klimaatbeweging). “We gaan woningen isoleren en van het gas afhalen en industrieel energiegebruik efficiënter maken. Maar dan sneller!”

Benieuwd wat je zelf kan doen om je gasgebruik terug te schroeven? Hier zijn 7 tips van Milieudefensie, tips vanuit de overheid rondom energie besparen en tips voor bedrijven. Ook kun je je gemeente oproepen om van Gazprom af te stappen als gasleverancier.

Ik bied huisvesting aan 

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland, maar het is lastig om voor iedereen een plek te vinden. Wil jij je huis openstellen voor vluchtelingen? Meld je hier aan om je op te geven voor woonruimte. En hier vind je de belangrijkste informatie voor wanneer je Oekraïense vluchtelingen op wil vangen of overweegt dit te doen. 

Heb jij een kamer over? Takecarebnb maakt het mogelijk dat de vluchtelingen tijdelijk bij een gastgezin kunnen logeren. Een ‘gast’ blijft maximaal drie maanden logeren. Door je aan te sluiten geef je je gast een warm welkom en een positieve start in Nederland.

Een jonge Oekraïense vluchteling arriveert in Kiev – credits: manhhai/Flickr

Ik word vrijwilliger

Duizenden Oekraïners zoeken in Nederland bescherming. Nederland vangt deze en andere vluchtelingen op en Vluchtelingenwerk staat in elk asielzoekerscentrum klaar. Wil jij meehelpen met een team van medewerkers en vrijwilligers om deze vluchtelingen in deze moeilijke en emotionele tijd op te vangen? Meld je dan hier aan!

Ik bied vervoer

Veel vrouwen en kinderen die het geteisterde land willen verlaten, vluchten naar het veiligere westen. Om ervoor te zorgen dat deze vluchtelingen zo goed mogelijk kleinschalig kunnen worden opgevangen is Thuis voor Oekraïne opgezet. Op dit platform wordt het vraag en aanbod van het beschikbare woonaanbod en (bus)vervoer vanuit Polen naar Nederland op elkaar afgestemd.

Ik doneer spullen

Wil jij graag iets inzamelen? Crowdfundingplatform Get It Done deelt een handige kaart met inzamelpunten in Nederland. Hier zijn een aantal donatiepunten, waar je spullen/benodigdheden kan doneren voor de mensen in Oekraïne. Vooral medicijnen zijn op dit moment hard nodig!