Winnaars SDG Award geven met hotels thuislozen rust en een nieuwe kans

Door een verblijf van een aantal maanden in een hotelkamer aan te bieden, heeft GiveMe5 al 140 economisch dakloze mensen geholpen. We spraken met Marnix Geus en Roos Meijer over het programma, hun plannen en ambities en over het harde leven op straat.

Het idee voor GiveMe5 ontstond twee jaar geleden op een koude winterdag in de Amsterdamse Pijp. Marnix raakt in gesprek met de dakloze ‘Paul’ en biedt hem een hotelovernachting aan. “Ik plaatste een oproep via sociale media met de vraag of anderen wilden helpen met een plek voor Paul te vinden, daar kwamen zoveel mooie reacties op binnen”, vertelt Marnix.

“Paul kon twee maanden in een hotel verblijven en ik haalde 30.000 euro op. Van dat geld hebben we uiteindelijk die winter meerdere mensen kunnen helpen via donaties aan o.a. Sheltersuit, Homebass en De Regenboog Groep. Zo begon het allemaal.” Paul heeft inmiddels weer zijn eigen woning en een baan en deze kleine goede daad groeide uit tot het initiatief GiveMe5 dat inmiddels niet alleen in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven draait.

Vijf kamers per hotel

GiveMe5 is gericht op economisch dakloze. Dat zijn mensen die door (een combinatie van) scheiding, verlies van werk of ziekte hun huis zijn verloren en nu deels op straat en/of deels bij kennissen wonen. Zij hebben geen psychische of verslavingsproblemen. Marnix: “Het zo snel mogelijk van straat halen van deze groep is daarom juist zo belangrijk, zodat ze deze problemen ook niet ontwikkelen.”

De hotels die meewerken aan het project stellen een tot vijf kamers beschikbaar (of 1% van hun totale bezetting) voor economisch dakloze mensen. Een verblijf van drie tot zes maanden stelt hen in staat om te herstellen van het leven op straat en verder te gaan naar werk en huisvesting. Tijdens hun verblijf in de hotels worden de deelnemers ondersteund en begeleid door sociale organisaties, zoals De Regenboog Groep in Amsterdam. 

“Leven op straat kan keihard zijn”

Marnix vindt dat we in Nederland ernstig tekort schieten in de ondersteuning van thuislozen. “Zolang je geen gevaar voor jezelf of voor anderen bent, hoef je hier geen steun van de overheid te verwachten.” Eigenlijk is er pas een redelijk sociaal vangnet opgezet voor deze kwetsbare groep, als het te laat is. 

“En dat punt bereik je uiteindelijk echt wel. Het leven op straat kan keihard zijn”, ziet Marnix. ”Dakloos worden kan iedereen gebeuren en als je maar lang genoeg in dat milieu leeft, dan breekt het je uiteindelijk op en zoek je verdoving (zoals drank of drugs) of krijg je te maken met psychische problemen.” Het wachten is dus totdat het echt mis gaat. En dan zitten de mensen vaak al te diep in de schulden, verslavingen en geestelijke problemen.

“Er zijn vele redenen waarom iemand dakloos kan worden. Een verloren baan, ziekte, een scheiding… vaak kunnen mensen nog wel een tijdje bij vrienden of familie terecht, maar als je vangnet niet al te groot is dan komt uiteindelijk die gevreesde eerste nacht buiten sneller dan je denkt”, vertelt programmamanager Roos Meijer. 

Dakloze jongeren

Wat haar en Marnix ook opvalt: Hoeveel (deels)dakloze jongeren ze tegenwoordig treffen. Roos: “Ik spreek studenten die regelmatig op straat slapen omdat ze vanuit huis uit niet de financiële ondersteuning kunnen krijgen om een dure studentenkamer in hun studiestad te huren. Dat mag toch niet kunnen in een land als Nederland? Hoe gemotiveerd zo’n student ook is, hij of zij staat meteen met 1-0 achter op studiegenoten. Je begrijpt hoe moeilijk het is om vanuit zo’n positie naar een beter leven toe te werken: armoede levert stress op die in alle onderdelen van iemands leven doorsijpelt.”

Om die stress het hoofd te bieden en de deelnemers van het programma niet alleen een dak boven het hoofd, maar een kans op een beter leven te bieden, werkt GiveMe5 samen met talloze partners. Zoals met Homies Foundation, een stichting die vriendengroepen aan dak- en thuisloze mensen koppelt.

Inmiddels zijn er sinds die koude nacht met Paul in 2 jaar tijd al 140 economisch dakloze mensen geholpen, allemaal dankzij het hotelkamerprogramma. Marnix: “ Soms voelt het als weinig na tweeënhalf jaar, maar dan bedenk ik dat achter dat cijfer ook 140 mensenlevens zitten. Dat helpt ons de moed er in te houden. Want we zijn nog lang niet klaar!” En inderdaad lopen Marnix en Roos (en alle andere teamleden, en partners natuurlijk!) over van de ambities en plannen: “Met dank aan een investering vanuit Start Foundation hopen we de komende jaren GiveMe5 uit te kunnen rollen naar de tien grootste steden. En daarna? Hotelkamers en dakloze mensen zijn er overal, dus waarom zouden we in Nederland stoppen?” 

SDG Award en verder


De award werd uitgereikt tijdens de SDG Action Day in Amsterdam
 

GiveMe5 won in september de SDG Award. Een zeskoppige jury koos het initiatief uit ruim honderd inzendingen, vanwege de positieve impact die ze dagelijks proberen te maken. Enkele uitspraken uit het juryrapport: “Een dak boven je hoofd is een basisrecht. Wat ik mooi vind aan GiveMe5 is dat deelnemers niet alleen een dak boven hun hoofd krijgen, maar ook te gast zijn, welkom zijn, in een hotel. Ze horen erbij. Een eerste stap op weg naar een vaste woonplek”.

GiveMe5 maakt volgens de jury “niet alleen een groot probleem zichtbaar in de samenleving, ze lossen het óók op”. Maar dit kunnen Marnix, Roos en hun team niet alleen: “We hebben jouw hulp nodig. Dus als jij iemand kent die een hotel bezit of runt, neem dan contact met ons op!”