December is dé tijd van het jaar om terug te blikken en lijstjes te maken. Ook Plan International Nederland grijpt dit moment aan met het 2018 meisjes lijstje.

Het 2018 meisjes lijstje is een selectie van grote en kleine stappen voorwaarts voor de rechten en kansen van jonge vrouwen wereldwijd. En daarmee een bijdrage aan SDG 5: bereik gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes.
Vier punten uitgelicht:

Kindhuwelijken nemen af

Het aantal kindhuwelijken wereldwijd is de afgelopen tien jaar afgenomen van 16 naar 12 miljoen kindhuwelijken per jaar. Dit komt vooral door een afname van het aantal kindhuwelijken in India. In de afgelopen tien jaar zijn er 25 miljoen kindhuwelijken voorkomen. De afname is te danken aan beter onderwijs, voorlichting, maatregelen van overheden en campagnes waarin wordt gewezen op de illegaliteit en gevaren van kindhuwelijken.

Meisjesbesnijdenis een jaar verboden in Liberia

Op 6 februari dit jaar, op Zero Tolerance Day, stelde Liberia een eenjarig verbod in op meisjesbesnijdenis. Voormalig president Ellen Johnson Sirleaf – een voorvechter van meisjesrechten – zorgde er eind januari op haar laatste dag als president, voor dat meisjesbesnijdenis een jaar lang strafbaar is. Plan International Nederland hoopt dat dit verbod in 2019 permanent wordt gemaakt! Plan International Liberia zal zich blijven inzetten in de strijd tegen meisjesbesnijdenis.

G7 erkent dat meisjes in conflict en oorlog extra aandacht verdienen

Meer geld voor meisjesonderwijs in crisisgebieden. Op 9 juni deed de G7, de zeven rijkste industrielanden, dit jaar in Canada een toezegging voor een historische investering: 2,9 miljard dollar voor meisjes in crisissituaties. Dat is hard nodig volgens Plan International Nederland, meisjes zijn in crises extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld uithuwelijking of seksueel geweld. Op dit moment gaan 75 miljoen kinderen en jongeren niet naar school omdat ze in crisissituaties leven.

Minister Kaag zet in op meisjesrechten

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft in haar plannen voor de komende vier jaar aangegeven zich specifiek te gaan richten op gendergelijkheid. Dit betekent dat er de komende vier jaar extra aandacht zal zijn voor meisjes en vrouwen in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Meer lezen? Op de website van Plan International Nederland vind je de hele lijst.

Bron: Plan International Nederland

Foto: dimitrisvetsikas1969 @ Pixabay

Pin It on Pinterest