Vrijheid en duurzaamheid hand in hand op Utrechts festival

“Anno 2018 doen we niet meer aan duurzaamheid. Het ís er gewoon”, stelt de organisatie van het Utrechts Bevrijdingsfestival. Festivals kunnen grootverbruikers zijn, maar in Utrecht willen ze op 5 mei verantwoord de vrijheid kunnen vieren.

Ook dit jaar worden door het hele land bevrijdingsfestivals georganiseerd met ‘Ambassadeurs van de Vrijheid’, die per helikoper van stad naar stad vliegen. In Utrecht heeft het Bevrijdingsfestival een speciale insteek: duurzaamheid. Utrecht is al langer op de duurzame tour, zeker als het gaat om festivals. In 2012 ondertekenden twaalf Utrechtse festivals al een convenant voor de verduurzaming van hun events.

Het Utrechts Bevrijdingsfestival ziet een directe link tussen vrijheid en duurzaamheid: “We maken elke dag weer heel bewust de keuze onze vrijheid in te zetten voor een leukere, betere wereld.” En bij deze keuze moet je volgens de organisatie respect hebben voor je omgeving. Het festival ontvangt nu al enkele jaren het duurzaamheidskeurmerk ‘Green Key Goud’.

Groene aanpak

Er komt veel kijken bij het opzetten van een festival; alle materialen moeten naar het terrein worden vervoerd. Daarom is in Utrecht gekozen voor leveranciers uit de buurt. Om de CO2-afdruk van de materialen laag te houden, staan op het menu gerechten die bereid zijn met biologische streekproducten.

Recycling staat hoog in het vaandel. Zo bestaat het festivaldecor uit hergebruikte onderdelen van voorgaande edities en worden de bekers van de bars na afloop afgevoerd en verwerkt. Daarbij wordt achter de schermen al het afval gescheiden. Alles om zo min mogelijk afval achter te laten en materialen een nieuwe bestemming te geven.

Op het terrein zal bovendien een kraanwateractie zijn zodat er minder afval blijft rondslingeren. Op verschillende waterpunten kunnen bezoekers hun flesje bijvullen. Onder de hashtag #DKTV ‘Durf kraanwater te vragen’ worden bezoekers gestimuleerd om hier gebruik van te maken.

Bezoekers aan de bak

Een duurzaam festival valt of staat bij de inzet van de bezoekers, dus ook de festivalgangers moeten aan de slag. Bezoekers worden vooral gevraagd verstandig om te gaan met afval. Gooi alles netjes weg en gebruik niet teveel. Heb je een erg klein budget, dan kan je tijdens het festival ook op zoek gaan naar lege bekers. Heb je hier 50 van verzameld, dan kan je bij de infobalie een drankmunt halen; party on a budget.

Festivals zijn met tienduizenden bezoekers per dag grootverbruikers. Door bewust met grondstoffen, water en energie om te gaan, is het mogelijk verantwoord te feesten. Initiatieven als het Utrechts Bevrijdingsfestival en ADE Green geven hoop voor de duurzame toekomst van een festivalland als Nederland.