Na jaren van oorlog kwamen in 1945 landen vanuit de gehele wereld bij elkaar en spraken af: dit nooit meer. Het resulteerde in de oprichting van de Verenigde Naties (VN).

Deze week zijn we precies 75 jaar verder. Toch is vrede en veiligheid voor veel mensen nog ver te zoeken. Intussen zijn er ook nieuwe problemen bijgekomen, zoals de klimaatcrisis, het verdwijnen van biodiversiteit, en ongelijkheid.

Internationale samenwerking is essentieel om daar een antwoord op te bieden. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zijn de agenda bij uitstek om met overkoepelende oplossingen te komen.

Het 75ste jubileum van de VN is ook een moment om de balans op te maken. Naar wat voor toekomst willen we? Wat voor acties zijn er nog nodig om dichter tot deze toekomst te komen?

Jij kan je stem laten horen. In deze korte enquête kan jij aanduiden aan welke onderwerpen de VN meer (of minder) aandacht zou moeten besteden, en je kan een persoonlijk advies achterlaten voor de Secretaris-Generaal van de VN.

De verjaardag van de VN wordt wereldwijd in de kijker gezet. In Nederland, maar ook elders, kleuren tal van gebouwen VN-blauw, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVV). in Op deze kaart zie je waar in het land je verlichte gebouwen kan bewonderen.

In Den Haag loopt nog tot eind november een tentoonstelling over de VN: “75 verhalen” (initiatief van Humanity House, het Nationale Comité 4 en5 mei, UNICEF en Just Peace). Op vrijdagavond 23 oktober zendt de NOS een VN-special uit.

Foto (c) Den Haag

Pin It on Pinterest