SDG-ToerMee naar ‘s-Hertogenbosch: van lokale dromen naar actie!

Op 17 juni gaat SDG Nederland met de VIP-bus naar ‘s-Hertogenbosch. Jongeren, beleidsmakers en koplopers uit de stad gaan daar in dialoog over hoe de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) lokaal op de agenda kunnen worden gezet.

 

Hoe kunnen we samen werken aan een duurzame en rechtvaardige wereld? En hoe inspireer je lokale overheid, inwoners, jongeren en ondernemers om met nieuwe inzichten samen een volgende stap te zetten?

 

De VIP-bus (die staat voor Very Inspiring People, Places & Projects) gaat in gesprek met een diverse groep mensen om dat uit te zoeken. De komst van de bus is de start van deze gezamenlijke reis naar de toekomst, met de SDG’s als gids. De deelnemers zullen hun dromen met elkaar delen om zo tot gezamenlijke acties te komen die binnen drie maanden zullen worden uitgevoerd.

 

Ambitieuze studente komt in actie voor Global Goals gemeente

 

Naar aanleiding van de oproep van Mara van Eijndhoven (studente Business Innovation aan de Avans Hogeschool ’s-Hertogenbosch) om haar gemeente te activeren voor de Sustainable Development Goals, wordt de SDG-Toermee georganiseerd. Dit zal de kick-off zijn van Den Bosch als Global Goals gemeente. Mara zal als reporter meereizen en de uiteindelijke resultaten van de deelnemers terugkoppelen naar de gemeente.

 

“Mijn droom is om een samenwerking te creëren tussen jongeren, gemeente en het bedrijfsleven, zodat zij samen Den Bosch kunnen verduurzamen”, aldus Mara. 

 

Tijdcapsule

 

Bij de start van de dag staat de bus tussen hogescholen Avans en de HAS en neemt burgemeester Jack Mikkers plaats op de de drivers seat. Hij zal vertellen waarom de gemeente Den Bosch als nieuwe Global Goals-gemeente de Sustainable Development Goals als kompas hanteert voor duurzame en sociale ontwikkeling. Waar wil de gemeente zelf staan in 2030? Alle inspiratie van de beleidsmakers, Green Office en SDG-strateeg HAS Marjo Beaten worden verzameld in de tijdcapsule die door de VNG wordt bewaard.

 

Daarna reist de bus verder de regio door, op zoek naar de mensen die verschil maken. Centraal staat koploper Monique van Dam. Monique is oprichter van One World Citizens (OWC), een internationaal netwerk van jongeren (12 tot 25 jaar) die zelf het voortouw nemen om hun ideeën voor sociale inclusie en duurzame verandering uit te werken tot lokale projecten en startups. In samenwerking met lokale partners en stakeholders en focus op het bereiken van de Global Goals in 2030.

 

Koplopers

 

Volgens Monique zien jongeren praktische oplossingen voor actuele problemen in de samenleving. In eigen omgeving én over de grens. Het is belangrijk dat zij als gelijkwaardige partners gehoord, gezien en betrokken worden en de kans krijgen hun ideeën voor verandering uit te werken tot projecten en startups. Zodat zij de duurzame samenleving, die zij voor ogen hebben, in het dagelijks leven kunnen ondernemen en implementeren. 

 

Wil je meer weten over de Sustainable development en bekijken hoe jij (nog) meer kunt doen? Kijk op www.sdgnederland.nl.

Meer weten over de SDG-Stedentrips? Kijk op www.sdgnederland.nl/stedentrip