SDG-bus naar Groningen: jongeren op de stoel naar de toekomst

Op de dag van de duurzaamheid (9 oktober) wordt de Voedselraad van Jongeren geïnstalleerd in Groningen. Bij deze eerste bijeenkomst zetten de jongeren samen met genodigden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) lokaal op de agenda. De komst van de SDG-bus staat symbool voor de start van de reis naar een duurzame toekomst op het Suikerterrein en in de stad Groningen. 

Goed voor onszelf en goed voor de aarde
Bij de start zal in samenwerking met de Missing Chapter Foundation een dialoog met bestuurders plaatsvinden over wat de jongeren van belang vinden rondom voedsel. Gezond eten en duurzaamheid lijken wel eens tegenover elkaar te staan. De vraag is hoe je een brug kunt slaan tussen verschillende SDG’s, zoals Goede gezondheid en welzijn (SDG 3), verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) en partnerschappen (SDG 17).  

Hoe moet een toekomstig voedingspatroon eruit zien dat goed is voor zowel onszelf als voor de aarde? Bestuurders worden gevraagd op de driver’s Seat plaats te nemen en samen met andere bestuurders een blik op de toekomst werpen. Hier worden ze door een jeugd/kinderreporter geïnterviewd.

Burgemeester voor één dag
Daarna gaat de bus met een burgemeesterstoel op pad om vooral ook langs scholen en jongerenplekken gaan om hen te vragen “wat ze zouden doen als zij burgemeester zouden zijn”. De bus trekt veel aandacht en kan daarmee kleine lokale impact veroorzaken. 

Groningen is al langer een plek waar de SDG’s centraal staan. In 2018 werd Groningen een Global Goals-gemeente. Dat houdt in dat ze de Sustainable Development Goals als kompas hanteert voor duurzame en sociale ontwikkeling. Het ultieme doel is meer jongeren en bewoners van Groningen te betrekken bij duurzame vraagstukken. Velen van hen hebben sterke en goede ideeën. Het gaat immers over hun toekomst.  

De uitkomsten van deze dag worden op het Suikerterrein gepresenteerd aan de genodigden.  

Meer weten?

Wil je de reis van de SDG-bus bekijken en meer weten over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en bekijken hoe jij (nog) meer kunt doen? Kijk op www.sdgnederland.nl