SDG Action Days 2022 in beeld

SDG Action Days 2022 zit er op, maar we zijn nog met volle teugen aan het nagenieten. Wat een geweldige dagen waren het. De komende tijd plaatsen we op onze kanalen meer content zoals de volledige inspirerende SDG-Talks van onze hoofdsprekers, video’s van optredens, artikelen over duurzame acties en campagnes, en meer. Voor nu nemen we je graag in beeld mee door 4 dagen vol duurzame inspiratie en ambitie!

Met de SDG-vlaggenactie, die dit jaar voor het eerst internationaal breed werd gesteund, hadden we op vrijdag 23 september een fantastische start van de SDG Action Days.

Met ruim duizend vlaggen werd de week vol duurzame evenementen, workshops en festivals geopend. Alles in het teken van de Sustainable Development Goals en daarmee de droom dat we samen een betere wereld kunnen maken. 

Lokaal programma

Het hele weekend stond in het teken van het duurzaam lokaal programma! Overal in Nederland werden workshops, lezingen, festivals, clean-ups en meer georganiseerd.  Onze videograaf en de SDG-Voices maakten een flitsende compilatie van alles wat ze die dagen gezien hebben.  

Heel veel dank en complimenten voor alle vrijwilligers, organisators, SDG-Voices en deelnemers die het een geweldig geslaagd 4-daagsevenement maken!

SDG Action Day

Na een geweldige week vol duurzame pracht was het op dinsdag 27 september tijd voor het hoofdevenement: SDG Action Day! Bijna 500 bezoekers kwamen naar het KIT in Amsterdam om te luisteren naar sprekers als wereldberoemde econoom Jeffrey Sachs, schrijver Yousri Mandour en ecoloog Louise Vet.

Maanden aan voorbereiding gingen er aan vooraf, maar wat zijn we trots op het resultaat! Bedankt aan alle hosts, vrijwilligers en sprekers.

In de marmeren hal van het KIT worden de eerste bezoekers verwelkomt. De kleurrijke metershoge SDG-jurk trekt meteen veel bekijks.

Dagvoorzitter Bahram Sadeghi wenst alle bezoekers hartelijk welkom. Hij zal over de dag verspreid het inspiratieprogramma aan elkaar praten en stelt ook graag een vraag (of twee) aan de sprekers. 

Schrijver & veranderfilosoof Yousri Mandour geeft zijn visie over verandering en vernieuwing aan de hand van een onverwachts passende analogie: het groeien van de kreeft. Lees hier het interview wat wij eerder met hem hielden.

Ook uit de zaal was er ruimte voor een vraag aan de sprekers. Het duurde even voordat iemand als eerste een vraag durfde te stellen, maar toen de kop eraf was schoten de handen in de lucht voor allerlei kritische, slimme en openhartige vragen. 


Amsterdam heeft als eerste Nederlandse gemeente een Voluntary Local Review uitgebracht. 
En er is natuurlijk geen beter moment om deze te onthullen dan tijdens SDG Action Day. Nationaal SDG-coördinator Sandra Pellegom mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen van Stedelijk Directeur Thea de Vries. 

Naast inspiratie was er ook ruimte voor cultuur. Het publiek werd omver geblazen door De Amazones met hun tragikomische klimaatmusical ‘wie de fuck heeft dit gedaan?’ 

Van ‘mini-activist’ met grote ideeën naar grote impact met een klein idee: Beginnend met een kinderfoto nam Dopper CEO Virginia Yanquilevich het publiek mee naar waar zij en Dopper begonnen zijn en naartoe willen. Bekijk hier binnenkort haar volledige talk.

 

Het actieprogramma

Tijdens het actieprogramma werden deelnemers tot actie aangezet door de hosts van verschillende actiestands. Zo kon je bij sommigen een concrete commitment maken, of de plannen hiervoor terug meenemen naar collega’s. Andere hosts boden een gratis adviestraject aan of hadden juist een hulpvraag waar bezoekers aan bij konden dragen. Ook vond je in het actieprogramma demonstraties van handige tools die  hielpen om met een actieplan weer naar huis te gaan.

 

 

 

 

Inspiratieprogramma tweede helft

 

 

“De biosfeer is de basis van de SDG-cake, maar lijkt nu meer op een funeral cake.” Ecoloog Louise Vet en VN-jongerenvertegenwoordiger Evi Vet (geen familie) delen het podium om hun visie op biodiversiteitherstel te geven en te waarschuwen dat de nood hoog is. Binnenkort vind je hun volledige SDG-Talk op onze kanalen.   

 

All the way from The States: Wereldberoemde (ontwikkelings)econoom vertelt met evenveel passie als deskundigheid zijn visie op een wereld waarin we allemaal samenwerken om Sustainable Development echt een kans te geven.

Ook staat Sachs stil bij de huidige staat van ons leven en in het bijzonder de oorlog in Oekraïne. Zijn boodschap: “We can not start Sustainable Development in a world of conflict. And we are IN A WORLD OF CONFLICT. Stop the war, start talking and work together.” 

We sloten een geweldige dag af met eten, een open bar en de uitreiking van de allereerste SDG-Award. Onze 4-koppige jury was het unaniem eens: uit alle fantastische inzendingen was Facilitair bedrijf Veenhuizen (gevangenis) de grote winnaar. Van harte gefeliciteerd aan Peter Holtrop en team!