Robotdokter Abaje stuurt zijn ‘vliegend beest’ naar mensen in nood

Stel je voor: je belt 112 en in een mum van tijd vliegt er een zelfsturende drone boven je hoofd, die de situatie komt inschatten. Dat lijkt sciencefiction, maar is heel dichtbij als het aan hoogleraar ‘onbemenste robotische systemen’ Abeje Yenehun Mersha ligt. 

Dit interview is onderdeel van de Goal Getters-serie die OneWorld in samenwerking met SDG Nederland maakt

Mijn kinderen noemen me robotdokter en dat klopt wel ongeveer. Ik heb een passie voor technologie, altijd al gehad. Als kind was ik al nieuwsgierig naar de radio, de tv, de afstandsbediening. Dat zijn eigenlijk allemaal kleine robots. Ik vroeg me af: hoe krijgen ze een persoon in dat televisiescherm? Dus haalde ik alles uit elkaar, om het daarna weer te herstellen.

Positief verschil

Mijn werk is mijn hobby, maar mijn ouders gaven me mee dat je nooit alleen aan jezelf moet denken, maar ook iets moet doen voor de maatschappij. Niet alleen voor het land waarin je je begeeft, maar voor de wereld. Helaas denken mensen die de wereld willen verbeteren niet snel aan technologie en robots, en zeker niet aan drones. Drones stonden lang bekend om speelgoed en oorlogsvoering. Maar wij laten zien dat ze juist een positief verschil kunnen maken, en zelfs levens kunnen redden.

The Beast

We ontwikkelen bijvoorbeeld een drone voor crisissituaties, The Beast. Die kun je inzetten bij medische noodgevallen, voor drenkelingen of bij brand. Na een 112-melding is deze vliegensvlugge zelfsturende drone vanaf het oplaadstation binnen enkele minuten ter plaatse en dankzij sensoren en een camera weet de meldkamer direct wat er aan de hand is. We maken ook een ‘vliegende hand’, een drone die de inspectie en het onderhoud van windturbines doet. Een andere drone ontdekt in een vroeg stadium de eikenprocessierups en weer een andere is voor de landbouw, om bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk te ontdekken welke gewassen ziektes hebben.

Lees het volledige verhaal op One World. Of bekijk de hele reeks Goal Getters die One World eerder portretteerde. 

Abeje Yenehun Mersha is hoogleraar Unmanned Robotic Systems aan de Hogeschool Saxion in Deventer. Met een beurs kwam hij in 2008 vanuit Ethiopië naar Nederland voor zijn master en doctoraat. Hij leidt een onderzoeksgroep die technologie ontwikkelt voor robots en drones voor crisissituaties, landbouw en duurzame energie. In 2020 werd hij genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs en in 2021 was hij een van de finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs.