Deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel (BPFD) en het pensioenfonds hebben een primeur! Op basis van recent onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) naar het draagvlak voor maatschappelijk verantwoord beleggen onder de deelnemers gaat pensioenfonds BPFD de beleggingsportefeuille aanpassen, met meer focus op de Sustainable Development Goals (SDGs). Het is voor het eerst dat deelnemers zelf mogen meebeslissen over de samenstelling van de beleggingsportefeuille van een pensioenfonds.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 66 procent van de ondervraagde pensioendeelnemers de voorkeur geeft aan duurzaam beleggen, met de 17 SDGs van de Verenigde Naties als uitgangspunt. In reactie op de wens van de onderzoeksdeelnemers gaat het BPFD daarom Sustainable Development Goal nummer 12: duurzame consumptie en productie, aan zijn beleid toevoegen.

Bestuursvoorzitter Henk van der Kolk van het Pensioenfonds Detailhandel: “Dit houdt in dat we bedrijven vanaf nu ook beoordelen op de productieketen, of ze bijvoorbeeld gebruik maken van vervuilende energiebronnen. Naar aanleiding van de uitkomsten van zo’n beoordeling passen we onze beleggingsportefeuille aan.”

Duurzaam beleggen

Zelfs uit de groep ondervraagde pensioendeelnemers die denkt dat de beleggingsresultaten misschien minder zouden kunnen worden, wil nog altijd een meerderheid dat het BPFD duurzaam belegt. “Maar veel wetenschappelijke studies tonen aan dat duurzaam beleggen juist een positieve bijdrage levert aan het rendement”, aldus Henk Groot, hoofd beleggingen bij BPFD. “Bovendien zijn wij van mening dat duurzaam beleggen hoort bij goed risicomanagement en ook een gunstige invloed heeft op het risicoprofiel van beleggingen.”

Wereldprimeur voor pensioenfonds

Onderzoekers van de UM ondervroegen bijna 50.000 pensioendeelnemers over de gewenste samenstelling van de BPFD-beleggingsportefeuille. “Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat het onderwerp duurzaamheid sterk leeft bij de deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel”, zegt hoofdonderzoeker Paul Smeets. “De Europese Commissie wil pensioenfondsen in de toekomst waarschijnlijk verplichten om hun deelnemers te raadplegen bij keuzes over duurzame investeringen. BPFD gaat hierin nog een stap verder en is het eerste pensioenfonds ter wereld dat deelnemers een directe stem geeft over het duurzaam beleggingsbeleid.”

Bron: Pensioenfonds Detailhandel en Universiteit Maastricht
Foto: rotten77 @ Pixabay

Pin It on Pinterest