Negende Nationale SDG Rapportage

Nederland boekt sociale vooruitgang, maar blijft achter op klimaat en internationale impact

Tien jaar na de wereldwijde ondertekening van de Sustainable Development Goals (SDG’s) is Nederland nog ver verwijderd van het realiseren van brede welvaart voor iedereen. De vandaag gepubliceerde Negende Nationale SDG Rapportage laat zien dat we voortgang maken op het gebied van armoedebestrijding en werkgelegenheid, maar dat de voortgang op de klimaatdoelen stagneert en ook de biodiversiteit blijft hard achteruitgaan.

Ook veroorzaakt Nederland bovengemiddeld veel negatieve effecten op andere landen, blijkt uit de wereldwijde Spillover Index, waar Nederland op een beschamende 162e plaats van 167 staat.

“Tien jaar geleden committeerden we ons aan een gedeelde toekomst. Nu is het moment om te leveren,” stelt Anna Pot, Nationaal Coördinator SDG’s. “De rapportage laat zien dat goede bedoelingen niet genoeg zijn. Nederland moet veel consistenter en coherenter optreden om zijn beloftes waar te maken – ook tegenover toekomstige generaties en mensen elders in de wereld.”

Kernboodschappen uit de rapportage

Urgente knelpunten:

  • Klimaatdoelen (SDG13): Nederland reduceerde de uitstoot sinds 1990 met 36,6%, maar blijft ver achter op het nationale doel van 55% in 2030.

     

  • Biodiversiteit (SDG15): 71% van de landnatuur kampt met overschrijding van stikstofgrenzen.

     

  • Internationale impact: Nederland staat op plaats 162 van 167 landen op de Spillover Index – wat wij hier consumeren, belemmert duurzame ontwikkeling elders.

     

Positieve ontwikkelingen:

  • Sociale vooruitgang (SDG1, 8): Minder armoede, hoge arbeidsparticipatie en relatief hoog besteedbaar inkomen.

     

  • Kennis & innovatie (SDG4, 9): Nederlandse kennisinstellingen zijn actief in SDG-onderzoek en tools.

     

  • Steeds meer samenwerking: Gemeenten, jongeren en bedrijven nemen lokaal en regionaal verantwoordelijkheid op zich.

     

Tien jaar SDG’s is een verjaardag, maar ook een deadline in zicht. Met nog vijf jaar te gaan is een samenhangende, eerlijke en toekomstbestendige koers geen optie, maar noodzaak.

Terugkijkend op de ontwikkelingen van het afgelopen jaar kan Nederland bouwen op een brede beweging van organisaties, bedrijven en burgers die zich actief inzetten voor het behalen van de SDG’s en het werken aan brede welvaart. Gezamenlijk blijven we ons inzetten om voortgang te maken op de SDG’s. Door onze expertise, bijvoorbeeld op het gebied van water en voedsel, kan Nederland een positieve bijdrage leveren aan brede welvaart hier & nu, maar ook later en elders.

De rapportage benadrukt: sectoren als jongeren, bedrijfsleven en decentrale overheden leveren concrete oplossingen, maar roepen de Rijksoverheid op tot meer regie, integrale samenwerking en een eerlijker verdeling van brede welvaart – nu, later én elders.

Bekijk de rapportage en achterliggende cijfers

Route 2030: maak nu de toekomst

Meer weten? Tijdens Route 2030 gaan de verschillende sectoren, bezoekers en beleidsmakers samen werken aan concrete stappen om nu de SDG-agenda voor 2030 te versnellen. Aan de basis voor dit interactieve programma staan de Nationale SDG Rapportage van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Monitor Brede Welvaart en SDG’s van het Centraal Bureau van Statistieken. Samen geven ze een goed beeld over hoe Nederland er voor staat op de SDG’s en waar de zorgen en kansen liggen. Route 2030 vindt dit jaar plaats op 26 juni in de Amsterdamse OBA. We nodigen je hartelijk uit om deel te nemen aan het programma.

Klik hier voor de tickets.